2014-08-17 15:15:00
Land Rover Discovery Sport
Land Rover Discovery Sport
Zdroj: Land Rover

Nástupcu modelu Freelander testovali v ťažkých podmienkach. Aj v Bratislave!

Po svete sa pred pár mesiacmi preháňalo 181 prototypov nástupcu Land Roveru Freelander. Vyskúšal aj bratislavské cesty...

Land Rover poslal svoj nový model s názvom Discovery Sport do tých najtvrdších podmienok na celom svete. Čitateľ Tomáš ho prichytil aj v Bratislave. Keď to auto prežilo naše cesty, určite si poradí so všetkým!

Čo tam po Sibíri, čo tam po púšti, skúškach brodivosti. To auto bolo v Bratislave, nerozpadlo sa a ani ho nikto neukradol. A to je na testovací prototyp výkon.

Ale nehaňme si toľko vlastné hlavné mesto, je naše a to taká Viedeň, či Budapešť nemôže povedať. Dosť bolo žartov, teraz vážne.

Land Rover Discovery Sport chce všetkým ukázať, že to určite nebude „nový Freelander“ určený iba na asfalt. Spôsob akým ho testovali dokazuje, že Land Rover z neho chce minimálne tak schopné auto akým je Freelander. S novým Discovery Sport v priebehu niekoľkých mesiacov prešli viac než 1,2 milióna kilometrov. Ak by sme to chceli prerátať, bolo by to približne 6650 kilometrov na jeden prototyp. To nie je práve veľa, no v týchto testoch nešlo o to preukázať rekordnú spoľahlivosť, ale získať čo možno najviac dát a informácií o tom, čo auto dokáže a ako sa správa. Navyše si môžete byť istí, že mnohé prototypy neprešli ani pár metrov (crash testy), zatiaľ čo iné prejazdili tisíce kilometrov.

Discovery Sport si vyskúšal extrémne teplo i extrémny chlad. Konštruktéri ho vystavili teplotám v rozmedzí od – 36° až po + 42° Celzia. Sport sa brodil vo vode do výšky až 600 mm, vyskúšal si stúpanie v 40 stupňovom uhle i klesanie v 45 stupňovom uhle.

Celkovo podstúpil 11 720 testov a netreba ani spomínať, že všetky zvládol.

Pripomenieme, že po novom sa budú modely Land Rover rozdeľovať do troch kategórií podľa miery luxusu. Na vrchole bude sedieť modelový rad Range Rover, pod ním modely Discovery (aj Discovery Sport) a najlacnejšie verzie by mali mať spoločné označenie Defender.

My sme o Discovery Sport písali ešte v apríli tohto roku, keď nebolo jasné čo sa to vlastne preháňa po svete. Tipovali sme alebo nástupcu Freelandera, alebo model Evoque XL, či mulicu Jaguaru CX-17. Nakoniec sa z neho vykľul nástupca Freelandera, ktorého v marci zachytil čitateľ Tomáš z Bratislavy počas jazdy po nábreží. V aute sedelo viacero ľudí s hŕbou elektroniky a počítačov.

Je nepravdepodobné, že by Freelander mieril do nášho hlavného mesta, skôr tadeto prechádzal, aj keď je možné, že sa chýry o kvalite našich ciest dostali až do ďalekej Británie a Land Rover sa rozhodol poslať sem svoj najnovší model. Znie to síce úsmevne, no trocha nepravdepodobne.

To čím Discovery Sport prešiel si môžete pozrieť aj na priloženom videu. V galérii nájdete fotografie aj z Bratislavy.

Ján Hargaš
ZDROJ: Land Rover, youtube.com, Tip

Komentáre k článku


Stream naživo