2014-07-21 12:59:09
Mazda 2 vo štvrtej
Mazda 2 vo štvrtej generácii je oficiálne odhalená
Zdroj: Mazda

Mazda 2 bude sexy, väčšia, ľahšia a k tomu ešte aj úspornejšia

Po predčasnom úniku fotiek sa Mazda rozhodla odhaliť svoj najmenší model oficiálne.

Prekvapenie sa nekoná, dizajn novej Mazdy 2 vychádza z konceptu Hazumi z tohtoročného autosalónu v Ženeve. Novinka sa teda drží dizajnového jazyka Kodo. Oproti konceptu sú ale niektoré detaily viac konvenčné. Zmenili sa napríklad spätné zrkadlá, hlavné svetlomety, miernych zmien sa dočkal aj predný nárazník. Japonský konkurent Fiesty však v porovnaní s predchodcom výrazne narástol.

V zadnej časti sú iné svetlomety ako pri koncepte, zmenšený je tiež strešný spojler. V strede zadnej časti nahradila dvojitú koncovku výfuku jednoduchá koncovka s vyústením na strane. Automobil napriek tomu aj naďalej pôsobí športovým dojmom. Podobu interiéru už pred časom prezradilo video zo servera Drive.

Zdroj: Mazda
Zdroj: Mazda

Palubná doska je jednoduchá a dizajnovo čistá, vychádza z riešení, ktoré sa objavili v koncepte Hazumi. Preto sa zdá, že pred spolujazdcom je príliš prázdno. Výduchy ventilácie sú okrúhle, pred vodičom je výrazný a veľký rýchlomer v  štýle väčšieho modelu 3, z ktorého pochádza tiež volant a dva postranné displeje. Za príplatok bude aj head-up displej. Na vrchu stredovej konzoly palubnej dosky dominuje obrazovka, bude sa dať ovládať dotykom, ale aj kolieskom na stredovom tuneli.

Zdroj: Mazda
Zdroj: Mazda

Oproti odchádzajúcej generácii dvojky  nový model citeľne narástol. Karosérie je predĺžená o 160 mm na 4060 milimetrov, rázvor náprav je 2570 milimetrov (+80 mm) a výška auta sa zaokrúhlila na 1500 milimetrov (+25 mm). Napriek zväčšeniu klesla hmotnosť približne o 100 kilogramov.

Pod kapotou sú samozrejme motory s označením Skyactiv. Podľa jednotlivých trhov bude k dispozícii zážihový 1.3 Skyactiv-G (68 kW) a dve výkonové verzie benzínovej atmosférickej tisícpäťstovky, Slabšia z nich ponúka výkon 55 kW a krútiaci moment 135 Nm, pri silnejšej sa šepká o hodnote 74 kW (100 k). Turbodiesel 1,5 Skyactiv-D disponuje výkonom 77 kW (105 k) a 250 Nm. Vybrať sa bude dať buď šesťstupňová manuálna prevodovka, alebo automatická, o ktorej však v tejto chvíli nie je viac informácií.

Štart predaja novej dvojky sa na domácom japonskom trhu začne v priebehu augusta. V Európe sa auta dočkáme o niečo neskôr. Prvý raz si ho naživo zrejme prezrieme v októbri na autosalóne v Paríži. Výroba malej Mazdy bude prebiehať v Mexiku, Japonsku a Thajsku.

Jozef Vydra
ZDROJ: Mazda

Komentáre k článku


Stream naživo