2014-06-23 18:55:00
Elektrický Mustang a Datsun
Elektrický Mustang a Datsun
Zdroj: autoblog.com, hemmings.com

Elektrický Mustang? Američania napchali elektromotor do ikony

Klasický Mustang vybavený elektromotormi? No fajn a aspoň predstiera, že má Podkapotou V8-čku? Nie, bzučí ako každé elektrické auto...

Američania sa do elektrických automobilov tak trocha zaľúbili. Mať doma elektromobil, najlepšie Teslu je v USA „najsamfasa kúl“, a tak v hlavách tunerov vznikajú rôzne kreatívne myšlienky. Táto sa nám zdá až príliš kreatívna. Ale nevšednosť sa jej uznať musí.

Vezmeme starý Mustang, vyberieme tradičné spaľovacie vnútornosti a nahradíme ich dvoma elektro motormi dopredu, s pohonom zadných kolies. Auto naložíme batériami s kapacitou 40 kW/h (teoretický dojazd takmer 200 km), spevníme konštrukciu, popripájame kábliky, nabijeme baterky a vyberieme sa na pretekársku dráhu. Tam naštartujeme (áno, doslova počujeme ten "zvuk"...) a dupneme na plyn.

A tu prichádza zábavná časť – neskutočný maximálny krútiaci moment dvoch elektromotorov má hodnotu 2 440 Nm a je k dispozícii od nuly otáčok, maximálny výkon 750 koní prichádza o niečo neskôr. Celkovú váhu auta zvýšili batérie o necelých 300 kilogramov, takže podľa výpočtov by mal takto upravený Mustang dosiahnuť rýchlosť 100 km/h za menej než 3 sekundy a 400 metrový šprint zvládnuť za približne 10 sekúnd.

Prečo píšem, že by to tak MALO byť? Preto lebo elektrický Mustang si zatiaľ vyskúšal len prvých pár metrov – odpych. Viac zatiaľ nezvládne, keďže ešte nie je úplne hotový.

Elektrický Mustang, vlastným menom Black Zombie 222 vzniká pod dohľadom Mitcha Medforda, podnikateľa z Austinu v Texase. Mitch nie je žiaden fanatický blázon (iba trochu) a veľmi dobre vie, pre koho je Black Zombie 222 určená. Pre majiteľov Tesly S, či podobných elektromobilov, ktorým sa po čase začne cnieť za ich silným „muscle car“. Namiesto toho, aby zradili elektrické presvedčenie a vrátili sa k tomu „ohavnému zločinu“ menom spaľovanie, si môžu kúpiť túto bzučiacu beštiu za minimálne 200-tisíc dolárov. Áno, máte pravdu, Mitch neočakáva, že si Zombie Mustang kúpi každý druhý...  

Zdroj: autoblog.com, hemmings.com

Napriek tomu treba uznať, že Black Zombie 222 je veľmi nevšedný stroj. Do jesene, keď bude Zombie definitívne hotová ju (už to nie je Mustang) kompletne rozoberú, aby ju znova pospájali a pripravili na prvé preteky. Tam by sa však mala predstaviť s dvakrát silnejšími motormi s výkonom približne 1500 koní.

Nuž, myšlienka zaujímavá a určite si nájde svojich obdivovateľov, no my tu Podkapotou k nim asi patriť nebudeme. Lebo vyhodiť Mustangovi jeho tlčúce srdce a nahradiť ho dvoma mixérmi... Ale čert to ber. Vývoj nezastavíš a skvelé na tom je, že sa vďaka Zombíkom dostanú elektromobily na pretekárske dráhy aj v „drag race“ a ten sa v USA teší veľkej obľube.

Mimochodom, prvým Zombíkom, ktorý poukázal na možnosti využiť elektrické auto v pretekoch dragsterov bol malý biely Datsun 1200. Ten zvládne zrýchlenie z nuly na 100 za 1,8 sekundy... Okrem videa Black Zombie, prikladáme aj White Zombie ako trošku páli gumu...

Čo poviete na týchto zombíkov?

Ján Hargaš
ZDROJ: green.autoblog.com, hemmings.com

Komentáre k článku


Stream naživo