2014-04-16 10:06:10
Kia Carnival sa predstaví
Kia Carnival sa predstaví v Amerike najskôr ako Sedona.
Zdroj: Kia Motors

Nová Kia Carnival v americkej verzii sa ukázala oficiálne pár dní pred premiérou

Ešte včera sme vám chceli ukázať len skutočne prvú fotku nového MPV.

Dnes máme pre vás oveľa viac: celú galériu obrázkov verzie pre Severnú Ameriku. Veľké MPV prichádza až s ôsmimi sedadlami. Nová KIA Carnival sa predstaví najskôr za Veľkou mlákou ako Sedona.

Úplne nové MPV značky KIA pre rok 2015 bude mať svetovú premiéru na medzinárodnom autosalóne v New Yorku už na budúci týždeň. Model Kia Sedona (tiež známy ako Kia Carnival) z kategórie stredne veľkých, viacúčelových áut je sofistikovaný a praktický model. Jazdí na úplne novom podvozku a je poháňaný 3,3 litrovým V6 motorom s priamym vstrekovaním benzínu (GDI) s výkonom 205  kW (280 k) a šesťstupňovou automatickou prevodovkou. V Európe možno čakať skôr paletu štvorvalcových turbodieselov. V Amerike sa Sedona začne predávať na jeseň, o Európe nie je zatiaľ ani zmienka.

Spolu s niekoľkými novými funkciami eService je nová Kia Sadona 2015 navrhnutá tak, aby bola dokonalým spoločníkom pre akýkoľvek životný štýl, či dobrodružstvá na cestách. Z praktických vecí stoja za zmienku sedadlá vyrobené z materiálu odolnému proti zašpineniu. Dovnútra sa naskladá sedem, alebo osem cestujúcich podľa konfigurácie sedadiel, ktoré môžu byť v usporiadaní 2+3+3, alebo môže byť prostredný rad tvorený párom samostatných luxusných kresiel s výsuvnými opierkami nôh. Celkovo je automobil väčší, hlavne vo vnútri, kde je viac miesta vo všetkých smeroch. Podpísal sa pod to aj o štyri centimetre väčší rázvor osí kolies, ako mal predchodca.

Zdroj: Kia Motors
Zdroj: Kia Motors
Zdroj: Kia Motors

Interiér na prvý pohľad pôsobí dojmom, že zdolať v ňom niekoľko stokilometrové cesty by nemal byť problém. Aby cesty boli pokojné, je na palube niekoľko systémov vrátane adaptívneho tempomatu, systém kontrolujúci mŕtvy uhol, alebo jazdu v pruhu, ktoré sa starajú o bezpečnosť posádky. Novinka ponúka celý rad inovatívnych technológií a bezpečnostných prvkov vrátane budúcej generácie UVO informačno-zábavného a telematického systému, teda rozhrania, ktoré podporuje tiež sťahovanie aplikácií pomocou Kia App store.

Zdroj: Kia Motors
Zdroj: Kia Motors

O existencii tohto auta sa už vie dlhší čas, ale až teraz máte šancu pozrieť si oficiálnu podobu ďalšieho dieťaťa šéfdizajnéra Petra Schreyera. Auto, ktoré sa do Európy (kedy asi?) pod tradičným menom Carnival, má tradičnú masku súčasných modelov Kia, bočnými zadnými posuvnými dverami a zaujímavosťou, ktorú odporúčame porovnať vo fotogalérii – auto má dve odlišné predné časti, aj keď len v pár detailoch. Podrobnosti nie sú známe, ani dôvod.

Zdroj: Kia Motors
Zdroj: Kia Motors

Hoci hovoríme o naozaj veľkom rodinnom MPV, dizajnérom sa podarilo urobiť mohutné proporcie celkom pôvabne. Aj vďaka tomu nevyzerá auto ako presklená dodávka, ale má svoje osobité čaro  a nezameniteľný šmrnc. Vďačí za to nielen charakteristickej maske chladiča a hlavným svetlometom, ale aj pruhu LED svetiel pre denné svietenie.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo