2015-04-24 13:15:00
Šanghai 2015
Šanghai 2015
Zdroj: carnewschina.com

FOTO: Autosalón Šanghai – úlet, kopírovanie? Predovšetkým hŕba nových áut

Autosalón v Šanghaii sa v súčasnosti intenzívne spomína. Je to jedna z najväčších automobilových udalostí sveta.

Aj keď je jeho určenie najmä lokálne pre Čínu, automobilky z celého sveta a najmä z Číny prichádzajú na výstavisko v obrovskom meste Šanghai a prinášajú zo sebou zaujímavé koncepty i nové modely.

Zatiaľ čo čínske automobilky chŕlia koncepty a nové modely, akoby nemali nič iné na práci a málokedy ich modely možno nazvať originálnymi, európske a svetové značky privádzajú do Číny vlastné koncepty a automobily so svojským dizajnom aj nápadmi.

Autosalón v Šanghai však okrem iného dokumentuje obrovský pokrok, ktorý čínske automobilky za ostatné roky dosiahli. Stále existuje veľké množstvo automobilov, ktoré v sebe zväčša spájajú inšpiráciu dizajnom viacerých svetových automobilov, ale tých ktoré by boli jednoznačne okopírované je menej. Viac je zato takých, ktoré pochádzajú z čínskych dizajnérskych štúdií a pritom čoraz menej z nich vyzerá, akoby ich kreslilo osem ročné dieťa s iba veľmi vzdialenou predstavou o tom ako by auto malo vyzerať.

Európske a americké automobilky navyše v Šanghai predstavili také konceptý, aké majú šancu zaujať aj tunajšieho motoristu. Nielen preto, lebo ich možno raz bude vidieť na cestách v Číne. Viaceré totiž nebude môcť vidieť na žiadnych cestách, no technológiami a dizajnom ukazujú budúce smerovanie automobiliek a ich modelov.

Autosalón v Šanghai je skutočne obrovský. Ročne ho navštívi viac než 800 000 ľudí a predpokladom je, že ich počty budú ďalej narastať. Na výstavisku sa vystrieda 10 000 novinárov, medzi ktorými sa nájde aj zopár zo zahraničia... Čo je však dôležitejšie, na výstavisku sa ukáže viac než 1 000 automobilov. V roku 2013 ich bolo 1300. Veľká časť z nich si na výstavisku navyše odbije aj svoju premiéru. Ukazovať vám všetky by bolo šialené. Ukazovať všetky premiéry by bolo zbytočné. Ukázať však veľkú časť z premiér, ktoré reflektujú celú výstavu však nemusí byť zlé.

Pozrite si teda galériu a posúďte sami, či sa čínske automobilky posunuli ďalej, alebo sú to stále len „pajceri“ európskych a amerických značiek. Mnohé pochopiteľne sú... Pod každým obrázkom nájdete tiež názov auta a v niektorých prípadoch aj popisky.

jh
ZDROJ: carnewschina.com

Komentáre k článku


Stream naživo