2016-12-14 12:05:00
Nehoda
Nehoda
Zdroj: JZ

Polícia v strehu: nákupné šialenstvo sa prejavuje na cestách i parkoviskách!

Polícia opätovne pripomína dôležité zásady pri predvianočných nákupoch. Opatrne, tolerantne a obozretne.

Predvianočné obdobie je každý rok spojené so zvyšujúcim sa ruchom v uliciach či nákupných centrách. Výnimkou nie sú ani tohtoročné predsviatočné dni, ktoré vyháňajú na nákupy čoraz viac chodcov. Tí sa v zhone často poriadne nesústredia, mnohokrát ignorujú svetelnú signalizáciu a prechádzajú mimo priechodov pre chodcov.

Polícia preto aj tento rok opätovne v tejto súvislosti posilňuje svoje hliadky, a to nielen dopravných policajtov, ale aj poriadkových a železničných. Ich úlohou je podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru v Bratislave Denisy Baloghovej dohliadať na bezpečnosť najmä v okolí nákupných centier, ale zároveň aj na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, napr. jej usmerňovaním na cestách a križovatkách. "Aby sa netvorili kolóny, už v tomto období zabezpečujú priepustnosť cestných ťahov. Zvýšené kontroly zameriame aj na dodržiavanie povinností vodičov a zákaz požívania alkoholu a iných návykových látok počas jazdy," upozorňuje Baloghová.

Tablet patrí do kabelky, nie na sedadlo

Nakupujúci náhliaci sa za darčekmi by ale nemali zabúdať ani na ďalšie dôležité zásady. Ak sa na nákupy vyberú autom, a hoci v obchodnom dome či nákupnom centre neplánujú stráviť dlhý čas, nemali by nechávať viditeľne na sedadlách auta žiadne kabelky, tašky či mobilné telefóny. Taktiež je dôležité presvedčiť sa, že je auto poriadne zamknuté.

Zdroj: www.autopista.es

Počas samotných nákupov sa neodporúča nechávať peňaženky na vrchu kabeliek, prípadne na iných viditeľných miestach, keďže sa tým len uľahčuje práca zlodejom. "Nenechávajte kabelky a tašky v nákupných vozíkoch alebo zavesené na rukoväti vozíka. Po zaplatení tovaru peňaženku najprv odložte do kabelky, riadne ju zatvorte a až potom odložte nákup," zdôrazňuje Baloghová.

Čo si želá zlodej na Vianoce? Peňaženku v zadnom vrecku a kartu s priloženým PIN kódom

Netreba zabúdať ani na to, že nosiť pri sebe veľa peňazí v hotovosti nemusí byť šťastným riešením. Ak sa dá, treba radšej využívať platby kartami, avšak nemať ich uložené spolu s PIN kódom. "Ešte stále je zvykom, že pri bankomatovej karte je priložený aj PIN kód, pomocou ktorého páchatelia veľmi ľahko uskutočnia výber z bankomatu. Preto sa toho vyvarujte," dopĺňa Baloghová s tým, že hotovosť nepatrí do zadného vrecka nohavíc, ale už keď, tak do vnútorných vreciek na saku, svetri či kabáte.

Je tiež dobré mať na pamäti aj to, že ukradnúť sa dajú nielen peňaženky či mobilné telefóny, ale aj kľúče od bytu. V takomto prípade je podľa polície potrebné ponáhľať sa domov a zámok čo najskôr vymeniť. Ak sa zlodejom podarí ukradnúť s kľúčmi od bytu aj kľúče od pracoviska, je nevyhnutné informovať včas aj zamestnávateľa, aby nedošlo k prípadnému ohrozeniu cudzieho majetku.

Dávať pozor na osobné veci však nestačí len v nákupných centrách, ale aj v baroch, reštauráciách či kaviarňach. "Ak ste sa stali obeťou trestného činu, ohláste to ihneď polícii osobne alebo na známom čísle 158. Polícia bude aj počas sviatkov pomáhať a chrániť, v prípade potreby sa môžete kedykoľvek na ňu s dôverou obrátiť," uzatvára Baloghová.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo