2023-03-28 13:27:00
Fisker Ocean 2022
Fisker Ocean 2022
Zdroj: Fisker

SUV s najdlhším dojazdom? Mercedes? BMW? Audi? Snáď Tesla?! Nie, Fisker Ocean

Fisker Ocean je nové SUV od re-start-up firmy s už dobre známym menom Fisker.

Podľa šéfa výrobcu Henrika Fiskera bol model Ocean od začiatku stavaný na to, aby bol SUV s mimoriadnym dojazdom, no európske výsledky sú ešte odvážnejšie, než značka pôvodne očakávala. Podľa cyklu WLTP totiž auto dokáže odjazdiť na jedno nabitie až 707 km (440 míľ). To je výrazne viac než firma očakávala, no zároveň výrazne viac, než ponúkajú aktuálne dostupné SUV modely. Taký Mercedes EQS SUV dodá maximálne 640 km (WLTP), BMW iX zas 607 km a Tesla X 576 km.

Fisker očakáva, že automobil získa európsku homologizáciu na konci mesiaca apríl, následne pôjde do predaja aj prostredníctvom zastúpenia vo Viedni a Kodani. Ďalšie Fisker centrá majú nasledovať v zápätí. Automobilka chce prvé kusy tohto auta dodať čakajúcim zákazníkom na jar tohto roku a celkovo plánuje vyrobiť vyše 40-tisíc vozidiel iba tento rok.

Fisker pritom ešte neozrejmil akú kapacitu budú mať jeho batérie. Vie sa len, že základný model získa lacnejšie baterky s chémiou LFP, kým drahšie verzie získajú NMC baterky od čínskeho CATL.

Najrýchlejší Fisker Ocean zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy, na jedno nabitie prejde až 707 km a maximálny výkon má vyše 550 koní. Fisker je od vyššie zmienených konkurentov o niečo menší a mohol by byť aj lacnejší (skôr pasuje porovnanie s EQE SUV). Na dĺžku má necelých 4,8 metra, rázvor je 2921 mm a celková hmotnosť "len" 2200 kg (len je v úvodzovkách, lebo konkurenti vedia byť o dosť ťažší).

V priloženej galérii nájdete auto a aj jeden z dôvodov, prečo vie byť za jazdy úspornejší než konkurenti.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Fisker

Komentáre k článku


Stream naživo