2023-01-31 13:35:00
Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-E
Zdroj: Ford Motor Company

Ceny elektromobilov padajú! Po Tesle poriadne zľavnil aj Ford svoj Mustang Mach E

Ford znižuje ceny svojho elektrického SUV Mustang Mach-E. Musí, lebo Tesla.

Ford znižuje ceny svojho elektrického SUV Mustang Mach-E až o 5900 USD (5411 eur). Automobilka to oznámila len niekoľko týždňov po tom, ako k podobnému kroku pristúpila Tesla. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Ford v pondelok oznámil, že tento rok zvyšuje výrobu modelu Mach-E a že vďaka zefektívneniu nákladov môže znížiť ceny. Tento krok prichádza v čase, keď výrobcovia elektrických vozidiel pociťujú tlak na zníženie cien, keďže Tesla, ktorá je v odvetví lídrom, pred niekoľkými týždňami znížila ceny svojich elektromobilov až o 20 %.

"Ford práve znížil ceny elektromobilov Mustang v reakcii na zníženie cien Tesly. Mini cenová vojna s elektromobilmi v USA sa práve začína," uviedol na Twitteri analytik spoločnosti Wedbush Securities Dan Ives.

Ford už skôr plánoval, že v tomto roku zvýši výrobu modelu Mach-E na 130.000 vozidiel zo 78.000 v roku 2022. Automobilka v novembri uviedla, že zrýchľuje výrobu modelu Mustang Mach-E a že do konca roka 2023 plánuje zvýšenie jeho globálnej ročnej produkcie na 270.000 vozidiel.

Aj keď Ford nespomenul Teslu, uviedol, že zníženie cien je súčasťou plánu udržať konkurencieschopnosť modelu Mustang Mach-E na rýchlo sa meniacom trhu.

Oslovili sme aj slovenský import Fordu, správy o zlacňovaní sa už dostali aj k nám, zatiaľ však nemajú žiadne ďalšie info. Keď zistíme viac, dáme vedieť. 

Práve cena je pri elektromobiloch výrazným problémom brániacim ich ďalšiemu rozšíreniu. Očakávané postupné znižovanie cien vďaka zvyšovaniu množstva vyrobených áut sa dlhodobo príliš nepotvrdilo, no mohli za to aj externé okolnosti vrátane pohybov cien vstupných materiálov, no najmä ťažkosti vo výrobe zapríčené pandémiou Covidu a samozrejme komplikácie spôsobené nedostatkom polovodičov na trhu.

Teraz je však situácia iná a zdá sa, že ceny elektromobilov môžu postupne začať klesať. Či to však bude dosť na to, aby na elektrický pohon prešlo v krátkom slede viac zákazníkov aj v našich končinách, ukáže čas. Mustang Mach E štartuje na Slovensku na cene 67-tisíc eur, zníženie sumy o plných 5400 eur by znamenalo pokles na úroveň 61 600 eur. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo