2022-12-05 12:30:00
Toyota Prius novej generácie
Toyota Prius novej generácie 2023
Zdroj: Toyota

Toyota robí, čo môže, aby bol Prius opäť IN. Nové tvary, masívny nárast výkonu

Časy keď bola Toyota Prius "cool" v móde a in sú už dávno preč.

Na začiatku všetkého však bol práve Prius. Na to netreba zabúdať. Prišiel do USA v čase, keď rodinným snom boli autá veľkosti Fordu Explorer a najväčšia frajerina bola Hummer H1. Odrazu existovalo auto, ktoré skoro nič nežralo, malo malý motor a zachraňovalo planétu. Prius si obľúbili celebrity a k svojim Hummerom prikúpili aj tohto špecifického Japonca.

Dnes sú veci iné, dnes zachraňujú planétu iné autá a Prius má síce silné meno, no verejnosť ho až tak pozitívne nevníma. Skôr je to "to čudné" auto s motorom, ktorý si môžete kúpiť v každej druhej Toyote ba Lexuse. Ale Toyota to s Priusom nevzdáva a privádza ho na trh už v piatej generácii vo výhradne plug-in hybridnej verzii.

Značka robí všetko preto, aby Prius omladol a dokázal ekológiu a ekonomickú jazdu prezentovať štýlom, ktorému väčšmi rozumie aj dnešné publikum. Zaujímavé tvary korunuje snaha o "ako kupé" siluetu, no auto je tiež viditeľne širšie a posadené nižšie. Kolesá má posunuté do rohov karosérie, zväčšil sa rozchod ( i rázvor (+50 mm), no celková dĺžka je menšia (-46 mm).

Čo je však najdôležitejšie, auto má výrazne väčší dojazd, modernú architektúru, väčšiu plug-in hybridnú batériu a má aj viac výkonu. Celému systému dodávajú silu dva prepojené motory. Spaľovací dvojlitrový atmosférický agregát s výkonom 111 kW a elektromotor s maximálnym výkonom 120 kW. Kombinovaný maximálny výkon je tak až 164 kW (223 k), čo je bezmála dvojnásobok pôvodného maxima (90 kW).

Batéria má kapacitu 13,6 kWh, celá sa vďaka vyššej energetickej hustote článkov zmestí do podvozku. To zväčšuje batožinový priestor, priestor pre posádku a zlepšuje tiež ťažisko. Auto má typický klinový tvar karosérie, no okrem krikľavých farieb si ho môžete okoreniť až 19-palcovými diskami kolies. Auto sa vzdalo všetkých nadbytočných tvarov karosérie, v interiéri hrá na modernú digitálnu displejovú strunu a je nabité modernými asistenčnými systémami. Nabiť sa pritom vie ako jazdou, tak zo zástrčky, no tiež len tým, že stojí a praží naň slnko. Na streche má, respektíve môže mať solárne panely. Prvé kúsky prídu na trh na jar budúceho roka, viac info získame v nasledujúcich týždňoch.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo