2022-10-04 15:00:00
Ford Mustang Dark Horse
Ford Mustang Dark Horse R a GT3 a GT4
Zdroj: Ford

Ford Mustang Dark Horse a Dark Horse R - rodina sa rozširuje. Aj smerom k Le Mans

Mustang nebude len výkonné GT, pohodová legenda s výborným zvukom a silou mnohých koní.

Bude aj športovať a to hneď vo viacerých verziách. Tá zatiaľ najzaujímavejšia je tá určená pre cesty. Volá sa Dark Horse a od originálu sa líši ako dizajnom vrátane veľkého krídla i lesklej čiernej masky, tak ďalšími aerodynamickými komponentmi, spevneným podvozkom i vyšším výkonom motora. V8 s objemom 5,0 litra by v prípade verzie Dark Horse mala presahovať výkon 500 koní, o kúštik viac ako v prípade štandardnej GT verzie s rovnakým motorom. Zároveň by auto malo byť doplnkový športový balíček verzie GT v cene. Auto má mať veľké modré strmene Brembo, športové obutie, samosvor a viaceré doplnky.

Nad ním budú stáť verzie Dark Horse S a Dark Horse R. Verzia S bude vlastne Dark Horse, z ktorej vytrhajú nedôležité komponenty. Pôjde teda o ľahšiu verziu, avšak bez homologizácie a prístupu na verejné komunikácie. Bude pre fanúšikov víkendových dní na okruhoch s prívesom a s chuťou zabávať sa s podobne ladenými fanúšikmi Mustangov. Auto má pretekársku klietku, obmedzovač rýchlosti do boxov, upravený výfuk, nastaviteľné krídlo, nastaviteľný podvozok, tlmiče, pretekárske brzdy a mnoho ďalšieho, čo k okruhovej verzii patrí. Verzia R má všetko ako S, no tu už ide o skutočného pretekára pripraveného zúčastňovať sa reálnych pretekov. Má špecifické disky kolies ďalšie pretekárske komponenty.

Ešte vyššie pôjdu špeciálne verzie označené ako GT3 a GT4 podľa kategórie, do ktorej budú patriť. Tieto verzie sú pripravené ako na NASCAR a NHRA Factory X, tak pre Le Mans. Mustang sa po 27 rokoch plánuje vrátiť na preteky v Le Mans v novej kategórii GT3, ktorá sa začne jazdiť v roku 2024. Mustang na Le Mans už bol. V roku 1967 a o tri desaťročia neskôr. Teraz to skúsi znovu. Ford a vytrvalostné preteky v Le Mans už patria k sebe. Z dávnej i relatívne nedávnej minulosti, no o tom akiste viete dobre.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo