2022-07-07 16:30:00
Volkswagen Amarok 2023
Volkswagen Amarok 2023
Zdroj: Volkswagen

FOTO + VIDEO: Volkswagen Amarok je späť. Naftová V6 a Podkapotou aj silný benzín

Dnes sa predstavil nový Volkswagen Amarok. Pre celý svet z Juhoafrickej republiky.

Nový Volkswagen Amarok druhej generácie je úplne nový a výrazne odlišný. Dizajnom však jasne hovorí do ktorej stajne patrí. Je to Volkswagen ako repa. Juhoafrická oválna repa s modrou farbou... Nová platforma pre nové auto, ktoré je dlhšie, väčšie, vybavenejšie, konektívnejšie a skrátka v každom ohľade lepšie ako model, ktorý nás pred vyše rokom opustil.

Nový Amarok prichádza s piatimi turbodúchadlom prepĺňanými motormi s výkonom v rozpätí od 150 do 302 koní. Prichádza s dvomi desiatkami nových asistentov, s plne digitálnym prístrojovým štítom s uhlopriečkou 8 alebo 12 palcov, novým volantom, s infotainmentami položenými vertikálne s uhlopriečkou od 10 do 12 palcov. Auto má štyri rôzne druhy pohonov všetkých kolies. Vyrábať sa v Juhoafrickej republike bude pre domáci trh, pre krajiny v Afrike, Strednom východe, Ázii, Austrálii, Novom Zélande a v Európe.

V ponuke bude Amarok s kabínou Double Cab a Single Cab. Výbavy sú Amarok, Life, Style, Panamericana pre drsnejšie povahy a Aventura pre mestských frajerov. Už základný Amarok Amarok bude solídne vybavený, no Life a Style pridajú kopu ďalšej výbavy a najvyššie Panamericana a Aventura budú také čerešničky.

Automobil má celkovú dĺžku 5350 mm, čo znamená, že je o 96 mm dlhší ako predchodca. Rázvor má 3270 mm, to je o 173 mm viac. Šírka je 1910 mm (bez spätných zrkadiel), výška je 1888 podľa použitých pneumatík. Prejazdový uhol je 21 stupňov, nájazdový je 29, výjazdový 21. Brodivosť je taktiež lepšia: z 500 mm sa zvýšila na 800 mm. Automobil ťaží z väčšieho rázvoru a menších previsov nielen zlepšením priestoru pre posádku, ale aj zlepšením jazdných vlastností v teréne a zväčšením dostupnej úžitkovej hodnoty. Nákladný priestor unesie náklad do 1,16 tony bez ohľadu na veľkosť kabíny. Nákladná plocha má pri dvojitej kabíne dĺžku 1544 mm a šírku 1224 mm. To umožňuje naložiť europaletu s rozmerom 1200x800 mm. Single Cab potom zvládne palety až dve. Jeho nákladová plocha má 2305 mm.

Silnou stránkou auta je i jeho strecha. Auto umožňuje statické zaťaženie strechy do hmotnosti 350 kg, takže stan pre štyri osoby z ponuky originálneho príslušenstva nie je problémom.

Dostupné sú disky kolies s rozmermi od 18 do 21 palcov. V rámci dostupného príslušenstva si môžete Amarok ozdobiť bicyklovým nosičom, roletou dozadu, ochrannými oblúkmi, či ťažným zariadením, alebo hardtopom.

Zdroj: Volkswagen

Poďme na motorizácie. Základom je štvorvalec 2,0 TDI s výkonom 110 kW a s krútiacim momentom 350 Nm. Tento motor má prívlastok "africký" je vyvinutý špeciálne pre kontinent a montovať sa bude s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou a pohonom zadných kolies. 2,0 TDI získate aj s výkonom 125 kW s manuálnou 6-stupňovou, alebo automatickou 6-stupňovou prevodovkou. Systém bude mať zapínateľný pohon všetkých kolies. Biturbo naftový štvorvalec bude mať v Európe 150 kW a krútiaci moment dosiahne 500 Nm podobne ako vo Forde Ranger. Stály pohon všetkých kolies 4Motion bude štandardom, no niektoré krajiny dostanú verziu s výkonom 154 kW a so zapínateľným pohonom 4x4.

Vrcholom ponuky je V6 3,0 TDI s výkonom buď 177 k, alebo 184 k. Maximálny krútiaci moment je 600 Nm v oboch prípadoch. V oboch prípadoch je základom 10-stupňový automat a stály 4Motion. Tradičné benzínové trhy (Austrália) dostanú benzínový štvorvalec 2,3 TSI s výkonom 222 kW a s krútiacim momentom 450 Nm. Opakuje sa 4Motion a 10 AT. 10-stupňový automat má niekoľko režimov jazdy vrátane režimu s pohonom iba zadnej nápravy, k dispozícii je aj redukcia.

Palivová nádrž všetkých Amarokov bude 80 litrov, AdBlue bude mať kapacitu 9,3 litra.

V rámci asistenčných systémov treba spomenúť adaptívny tempomat, automatické parkovanie, no a novinkou pre segment pikapov sú IQ Light matrix svetlomety. Spustenie predaja očakáva VW Úžitkové vozidlá na koniec roka. K článku patrí aj bohatá galéria. Nech sa páči, obzrite si Amarok z každej strany.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo