2022-05-26 18:45:00
Mercedes Vision AMG
Mercedes Vision AMG
Zdroj: Mercedes

FOTO+VIDEO Mercedes Vision AMG – budúcnosť AMG

Mercedes predstavil vizualizáciu blízkej budúcnosti značky AMG.

Zákazníci od AMG očakávajú niečo výnimočné. Pravdepodobne nový zákazníci AMG očakávajú niečo celkom iné ako očakávali zákazníci AMG v nedávnej minulosti. Ale to platí aj pri divízii M, takže sa veľmi nie je čo čudovať.

V tomto prípade je inakosť o tom, že AMG musí vystupovať z radu aj v časoch, keď budú autá čisto elektrické a žiadne iné a tak až naveky vekov. Preto dnes AMG stavia novú čisto elektrickú platformu určenú výhradne pre vlastné modely AMG. Volá sa AMG-EV a na nej stojí aj tento stroj. Síce len ako koncept, no predsa má niektoré základné parametre – v prvom rade je to dizajn. O ňom je takmer celá tlačová správa, no zhrnúť sa dá do pár slov: kvapka, EQXX, dlhý rázvor, krátke previsy, veľké kolesá, svetlá v tvare hviezdy a farby monopostu F1.

Ku konkrétnym technológiám sa Mercedes vyjadroval striedmo, no nie až tak ako k interiéru, lebo ten neukázal vlastne vôbec. Kým tam ale budú sedadlá a funkčný volant, môže to vyzerať akokoľvek.

Zaujímavosťou sú 22-palcové disky s aktívnou aerodynamikou. Aktívnych prvkov, ktoré pomáhajú autu meniť obtekanie vzduchu bude na palube viac, no toto je zaujímavé a dobre to vidieť na priloženom videu.

Z môjho pohľadu sú zaujímavejšie informácie o uplatnení batérií s architektúrou s vyšším napätím a najmä axiálne elektromotory. Kým väčšina elektromobilov využíva motory s radiálnym prúdením, toto AMG bude prvé, no minimálne jedno z prvých, ktoré bude využívať sériovo motory od dcérskej spoločnosti Mercedesu s názvom YASA. Stručne: motory sú menšie, ľahšie, využívajú menej cenných kovov, no vďaka svojej konštrukcii dodávajú výrazne vyšší krútiaci moment. Čo je ešte zaujímavejšie – ich efektivita je v súčasnosti na úrovni až 98 percent. Viac fotiek konceptu nájdete v galérii. Auto nesúce dizajnové prvky tohto konceptu by malo byť na svete v roku 2025.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo