2021-03-18 11:20:00
Nový Peugeot 308 2021
Nový Peugeot 308 2021
Zdroj: Peugeot

FOTO + VIDEO: Nový Peugeot 308 je ešte krajší, než ste čakali. Vychutnajte si každý detail

Nový Peugeot sa dnes oficiálne ukázal svetu. Model je väčší, hybridnejší a prepojenejší.

Tretia generácia modelu 308 prichádza práve teraz. Prvé kusy sa dostanú na naše cesty niekedy v na jeseň. Automobil prichádza prvýkrát ako HYbrid. V ponuke budú aj štandardné verzie. Čisto elektrická verzia nebude. Pozrite si minútový uvádzací film, v ktorom krásnemu autu asistuje krásna madam. 

Auto bude dostupné v 7 farebných prevedeniach vrátane tej z fotografií zvanej Olivine Green. Aj v kabíne nájdete viacero vyhotovení, no najmä veľký digitálny prístrojový štít s uhlopriečkou 10 palcov. Ten je posadený do evolúcie palubnej dosky i-cockpit s typickým malým volantom a masívnym stredovým panelom. Na ňom nájdete "klavír" so štandardnými tlačidlami i s haptickým panelom. Nový je ovládač automatickej prevodovky, ktorý je zapustený do samostatného panelu blízko k pravej ruke vodiča v podobnom duchu ako má nová C4. Auto prechádza na USB-C, no zároveň ponúka bezdrôtové zrkadlenie obsahu smartfónov, pričom cez bluetooth môžu byť pripojené rovno dva naraz. Obzrite si i-cockpit spolu s jeho funkciami v nasledujúcom videu: 

Automobil zaujme výrazným dizajnom, ktorý je evolúciou známych tvarov z modelu 508. Charakteristické sú výrazné Matrix LED svetlá s veľkými vertikálnymi LED pásmi denného svietenia a samozrejme novým logom značky coat of arms. 308 je vôbec prvý model, ktorý nové logo dostane od začiatku a treba uznať, že mu mimoriadne svedčí. 

Zdroj: Peugeot

Nový model stojaci na aktualizovanej platforme EMP2 je o dobrých pár čísel väčší ako odchádzajúci model. Celková dĺžka sa z 4276 mm zväčšila na 4367 mm. Aj rázvor narástol na 2675 mm. To umožnilo konštruktérom zväčšiť priestor pre pasažierov i batožinu. Auto dosiahne veľkosť kufra 412 litrov v prípade štandardnej verzie a 361 litrov v prípade plug-in hybridu. V oboch prípadoch pekné čísla, obzvlášť plug-in hybrid poteší, pretože objem batožiny spĺňa požiadavky na hatchback v nižšej strednej triede aj s lokálne bezemisnou jazdou. 

V ponuke budú dokonca dva plug-in hybridy. Slabší má Podkapotou benzínový PureTech s výkonom 110 kW, pričom mu asistuje elektromotor spojený s hybridnou prevodovkou e-EAT8. Ten má výkon 81 kW v oboch prípadoch. Výsledkom je automobil s maximálnym systémovým výkonom 180 koní a s dojazdom 60 km na elektrinu podľa WLTP. 

Zdroj: Peugeot

Výkonnejšia verzia, ktorá bude spojená predovšetkým so športovo-prémiovou výbavou GT má až 225 koní. PureTech dodá 132 kW a elektromotor 81 kW. Aj toto je výhradne auto s predným pohonom a s bezemisnou jazdou do 59 km podľa WLTP. 

V oboch prípadoch sú HYbridy vybavené 12,4 kWh batériou s výkonom 102 kW, ktorú možno nabíjať cez wallbox či AC nabíjačku s výkonom 3,6 respektíve 7,4 kW za príplatok. AC nabíjanie dotlačí plnú baterku za necelé dve hodiny. Slabšie za 3 hodiny aj 50 minút a z domácej zásuvky to dá za 7 hodín a 40 minút. 

V ponuke sú tri benzínové motorizácie založené na motore 1,2 PureTech. Buď s výkonom 110 alebo 130 koní. Výkonnejší variant má dostupnú voľbu automatickej prevodovky. 

Na prekvapenie mnohých skoro-ekológov bude mať 308 v ponuke aj naftový štvorvalec 1,5 BlueHDi s výkonom výhradne 130 koní a s manuálnou alebo automatickou 8-stupňovou prevodovkou. 

Viac fotografií nájdete v bohatej galérii. 

Zdroj: Peugeot

 

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Peugeot

Komentáre k článku


Stream naživo