2021-03-02 12:22:00
Hyundai Bayon
Hyundai Bayon
Zdroj: Hyundai

FOTO + VIDEO: A je to tu! Hyundai Bayon je praktickejšia Kona a ďalší unikátny Hyundai

Bayon zaujme v rodine modelov značky Hyundai miesto medzi hatchbackom i20 a malým SUV Kona.

Je to crossover postavený na základoch novej i20. Bayon je o kúštik menší ako Kona, je však praktickejší, priestrannejší a bude aj lacnejší. Zároveň je to auto, ktoré neponúkne pohon všetkých kolies rovnako ako neponúkne hybridné a čisto elektrické verzie. Na to je tu Kona. 

Bayon (čítať Bajon) je automobil pomenovaný po francúzskom meste Bayonne. Už to naznačuje, že ide o takmer výhradne európsky model určený pre európskych zákazníkov. Zaradí sa do preplneného segmentu B, konkrétne medzi mimoriadne populárne malé autá typu crossover. Je to de facto i20 s vyšším posedom a priestrannejšou kabínou. Nahrádza model i20 Active. Narozdiel od neho je viac ako len oplastovaný hatchback so zvýšenou svetlosťou. Ide o kompletne nový model. 

Podkapotou nájdete dobre známe motorizácie. Všetko štartuje na motore 1,2 MPi s výkonom 84 k (6000 ot/min) a s krútiacim momentom 118 Nm pri 4200 ot/min. Ide o atmosférický štvorvalec s viacbodovým vstrekovaním. Je kombinovateľný výhradne s manuálnou päťstupňovou prevodovkou. 

Nad ním stojí trojica trojvalcov 1,0 T-GDi. Tie sú vo výkonoch 100 až 120 koní. Všetky tri verzie plnia emisnú normu Euro6d, avšak uvidíme, ktoré konkrétne verzie budú dostupné aj u nás. Turbomotor s výkonom 100 koní je totiž dostupný aj ako 48V mild-hybrid aj ako klasická verzia a zároveň môže byť kombinovaný s manuálnou šesťstupňovou alebo s manuálnou šesťstupňovou iMT prevodovkou, alebo s automatickou dvojspojkovou 7DCT prevodovkou. Výkonnejší variant s označením 1,0 T-GDi je dostupný výhradne ako mild-hybrid kombinovateľný so 6 iMT, alebo so 7DCT prevodovkou. 

Automobil má 4180 mm dĺžku, 1775 mm šírku, 1490 mm výšku a 2580 mm rázvor. Základný objem batožinového priestoru je 411 litrov. Keď sklopíte zadné operadlá, získate 1205 litrov. Bayon bude k dispozícii s diskami s rozmermi 15 až 17 palcov a ani základná verzia nebude mať vzadu bubnové brzdy. 

Dizajn si veselo obzerajte vo videu vyššie a v galérii priradenej k článku. Ja len ozrejmím, že farba na foto a video dokumentácii sa volá Mangrove Green Pearl a môžete ju kombinovať s čiernou strechou. Farba je úplne nová a je (zatiaľ) vyhradená práve pre Bayon. 

Pri pohľade do interiéru je hneď na očiach 10,25 palcový digitálny prístrojový štít, respektíve 10,25 palcový centrálny stredový displej. Ten v nižších výbavách zastupuje 8-palcový dotykáč. 

Auto chce potešiť zákazníkov ambientným osvetlením, tromi farebnými prevedeniami interiéru, prémiovým audiom od Bose, bezdrôtovým nabíjaním, či Bluelink konektivitou. 

Na palube môžete mať aj plné priehrštie asistenčných systémov vrátane udržiavania v jazdnom pruhu, informovanie o pohybe vozidla pred vami, výstrahu pred premávkou pri cúvaní, upozornenie na prítomnosť pasažierov na zadných sedadlách, či parkovací asistent. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo