2020-07-01 12:10:00
Citroen C4 a e-C4
Citroen C4 a e-C4
Zdroj: Citroen

FOTO: Nový Citroen C4 a e-C4 kompletne odhalený. Obzrite si ich do detailu

Citroen C4 a elektrický e-C4 dnes zažili oficiálnu svetovú premiéru. Boli sme pritom.

A zároveň neboli. Všetko sa totiž odohralo na diaľku cez streamovaný online prenos. Nový Citroen C4 prichádza na novej platforme s úplne novým dizajnom. Karoséria v štýle SUV Coupé. Vyšší posed, dostatok priestoru pre pasažierov a 380 litrový kufor. Svalnatá karoséria, veľké kolesá, plastové ochranné lemy, rozdelené predné svetlomety, výrazná tvár i zadnica.

Zdroj: Citroen

C4 v sebe kombinuje viacero svetov. Je to hatchback s vyššou svetlou výškou. Je to priestranný liftback s veľkým batožinovým priestorom. Predovšetkým je to nový Citroen, ktorý v porovnaní s predchodcom pôsobí hodnotnejšie a vyspelejšie.

C4 bude od začiatku predaja dostupný ako so spaľovacími tak s elektrickým motorom. Elektrická verzia je označená ako ë-C4. Podkapotou má motor s výkonom 100 kW (136 k) a batérie s kapacitou 50 kWh. Tie zaručujú dojazd do 350 km podľa novšieho WLTP cyklu. Auto je možné nabíjať s výkonom 100 kW, čo za 10 minút zabezpečí ďalších 100 km dojazdu. Záruka na batériu je štandardných 160 000 km a/alebo 8 rokov. Na tento čas a tieto kilometre Citroen garantuje, že kapacita batérie neklesne pod 70% kapacity novej batérie.

Zdroj: Citroen

Spaľovacie verzie budú dostupné s najnovšími verziami motorov spĺňajúcimi emisnú normu Euro 6d. Pôjde o benzínový motor PureTech s výkonom od 110 do 155 koní a o naftový motor BlueHDi s výkonom od 100 do 130 koní. Oba motory budú dostupné ako s manuálnou šesťstupňovou, tak s automatickou osemstupňovou prevodovkou EAT8.

Citroen C4 a e-C4 pokračujú v novodobej tradícii uprednostňovania jazdného komfortu posádky. Advanced Comfort je v základnej výbave oboch automobilov, rovnako tak podvozok s progresívnymi hydraulickými dorazmi, a teda aj pohodlné kreslá so špeciálnymi penami.

Zdroj: Citroen

Novinkou je informačno-zábavný systém s novým softvérom aj s novým 10-palcovým displejom s vysokým rozlíšením. Novinkou je tiež ovládanie vzduchotechniky klasickými ovládacími prvkami. Ďalšou novinkou je ADAS, systém podpory vodiča s množstvom asistenčných systémov, ktoré spoločne siahajú až na úroveň Level 2 autonómie.

Vonkajšie rozmery sú typické pre segment C, do ktorého oba modely vstupujú. Rázvor je 2670 mm, šírka je 1800 mm, dĺžka je 4380 mm. Svetlá výška je 156 mm. Auto sa chváli najlepším priestorom pre kolená vzadu – 198 mm.

Zdroj: Citroen

Automobily disponujú vysokou konektivitou, najnovšími technológiami i vychytávkami ako je držiak na tablet pred spolujazdcom. Tablet tam môžete pripojiť, zapojiť a v prípade brzdenia vám nevletí do tváre. To platí aj v prípade nehody a vystrelenia airbagu, ktorý smeruje ponad tablet a v podstate ho len zhodí na zem bez toho, aby ohrozil spolujazdca.

Prvé kusy sa na Európske trhy dostanú v priebehu jesene tohto roka, u nás môžeme očakávať príchod prvých áut na prelome rokov, respektíve začiatkom roka 2021. Viac fotografií nájdete v galérii.

Zdroj: Citroen


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Citroen

Komentáre k článku


Stream naživo