2020-02-25 12:40:00
DS 9 2020
DS 9 2020
Zdroj: DS

ŽENEVA: Nový luxusný sedan z Francúzska prichádza. Je to DS 9

Francúzska prémiová značka predstaví v Ženeve svoj tretí „nový“ model. Konečne sedan.

Po crossoveroch DS 3 a 5 prichádza do Európy konečne aj pravý luxusný sedan. DS 9 stojí na modulárnej platforme EMP2, ešte konkrétnejšie stojí na základoch modelu Peugeot 508L. Je to plnohodnotný sedan s rozmermi blízkymi k BMW radu 5. Karosársku podobnosť s modelom fastback od Peugeotu si nemožno nevšimnúť, každému je však jasné, že dizajnéri si dali záležať na tom, aby autá odlíšili. Auto nesie typické prvky samostatnej značky DS, pridáva naozaj luxusnú výbavu a tiež množstvo pokročilých asistenčných systémov. Narozdiel od 508 nemá napríklad bezrámové okná dverí. 

Zdroj: DS

DS 9 príde na trh najprv ako plug-in hybrid s pohonom výhradne prednej nápravy. Auto bude mať výkon 225 koní, Podkapotou sa okrem elektromotora nachádza benzínový motor PureTech. Oba sú spojené s 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Batérie sú umiestnené vzadu, no DS sa ich podarilo šikovne ukryť do podlahy, tak aby ani plug-in hybrid netrpel obligátnym schodom v batožinovom priestore. Vďaka batérii s kapacitou 11,9 kWh dokáže auto prejsť 40 až 50 km len na elektrickú energiu. Neskôr modelové portfólio doplní ďalšia elektrifikovaná verzia s výkonom 250 koní a tiež športový hybridný variant s pohonom všetkých kolies a s výkonom 360 koní.

Zdroj: DS

Tak ako pri ostatných modeloch značky je okrem dizajnu dôležité množstvo technológií, najnovších asistenčných systémov a predovšetkým kvalita spracovania a detaily. Zvonku vidíte full LED svetlomety Active LED vision od DS, no tiež unikátne umiestnený zadný blinker na úrovni zadného okna, či kľučky dverí, ktoré sa vysunú, keď sa priblížite k autu – buď s kľúčom, alebo so spárovaným smartfónom. Vnútri sa auto odlišuje napríklad umiestnením štartovacieho tlačidla medzi stredové výduchy vzduchotechniky v hornej časti palubnej dosky.

Zdroj: DS

Auto ponúkne DS Safety balík s nočným videním, sledovaním pozornosti vodiča, autonómnym riadením na úrovni Level 2, adaptívnym tempomatom s maximálnou rýchlosťou 180 km/h. Zaujímavosťou je adaptívny podvozok so schopnosťou sledovať povrch cesty pred vozidlom a v milisekundách upravovať tlmenie na základe kvality vozovky. V kabíne poteší hi-fi sústava Focal Electra, vyhrievané a chladené masážne sedadlá a dizajn s variantmi „inšpirovanými“ a pomenovanými podľa prestížnych parížskych štvrtí.

Auto má dĺžku 4 933 mm, šírku 1855 mm a výšku 1468 mm. Rázvor je 2895 mm.

Zdroj: DS

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: DS

Komentáre k článku


Stream naživo