2019-10-14 09:10:00
Toyota Mirai Concept Tokyo
Toyota Mirai Concept Tokyo 2020
Zdroj: Toyota

Vodíkové auto novej generácie: Toyota Mirai II – pekné a dobre jazdiace FCEV

Toyota ukázala druhú generáciu vodíkového modelu Mirai. Chce byť pekná a zábavná.

Zároveň ponúkne výrazne vyšší dojazd. Toyota predstavila druhú generáciu vodíkového modelu Mirai. Zatiaľ ešte v konceptuálnej podobe, no veľmi blízko k reálnemu modelu. Toyota na domácom autosalóne v Tokyu má čím zaujať. Jej nová Mirai nielenže vyzerá lepšie, stojí na novej platforme TNGA, na ktorej stoja jej najnovšie a vlastne aj najlepšie modely – Corolla, RAV4, či C-HR. S tým rozdielom, že toto je verzia pre veľké autá so zadným náhonom. Podstata je ale rovnaká, vyššia tuhosť, lepšie jazdné vlastnosti.

Zdroj: Toyota

Výhody vodíkového pohonu sú zrejmé. Jedinými emisiami je čistá voda, tankovanie trvá pár minút a dojazd je v stovkách kilometrov. Má byť o 30% vyšší ako má Mirai I. Tá dokázala na jedno tankovanie vodíku prejsť 500 kilometrov. Nie je ťažké vyrátať, že efektívnejší pohon s väčšími nádržami vo väčšom aute by mali zaručiť dojazd na jedno tankovanie cca 650 kilometrov. Mirai v tejto podobe bude dostupná koncom budúceho roka na vybraných trhoch v regióne Európy, na domácom japonskom trhu a v Severnej Amerike.

Okrem snahy zefektívniť pohonnú sústavu, zväčšiť dojazd aj väčšími nádržami na vodík je cieľom vytvoriť auto, ktoré si záujemcovia zvolia nie preto, že je FCEV, ale preto, lebo ho chcú.

Zdroj: Toyota

Práve preto auto pôsobí viac ako Lexus, menej ako Prius. Stojí na novej platforme, malo by tiež dobre jazdiť. Zábavnosť by mal zabezpečiť pohon zadných kolies.

Auto má na dĺžku takmer 5 metrov (4975 mm) a rázvor je 2920 mm. Karoséria je v štýle štvordverového kupé. Auto stojí na 20-palcových kolesách a má hlboký modrý lak pozostávajúci z väčšieho množstva vrstiev pre vyššiu kvalitu, lesk i hĺbku. Vnútri dominuje palubnej doske 12,3 palcový centrálny displej. Interiér je zariadený v štýle moderných áut značky, je jednoduchý a elegantný. Toyota sa nezmieňuje o výkone elektromotora/elektromotorov, no takto postavené auto si zaslúži serióznu dávku koní a „newtonmetrov“. Výkon ala Tesla by som však nečakal.

Zdroj: Toyota


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo