2019-01-20 13:35:00
BMW 7 2019
BMW 7 2019
Zdroj: BMW

FOTO + VIDEO: Nové BMW radu 7 – viac je niekedy viac

BMW radu 7 prichádza s faceliftom zvýrazňujúcim kľúčové dizajnové prvky BMW. Znak a mriežku chladiča.

BMW vybrúsilo schopnosti i dizajn svojej vlajkovej lode. Nová verzia BMW radu 7 dáva jasne najavo svoje postavenie výrazným vzhľadom, sofistikovanou eleganciou a úplne novými technológiami ovládania, asistenčných systémov vodiča a konektivity.

Nový dizajn exteriéru vyjadruje podľa značky neprehliadnuteľnú prítomnosť a elegantnú precíznosť. Taktiež hovorí jasnou rečou: toto je najväčšie BMW, uvoľnite cestu prosím. Internet doslova vybuchol, keď sa fotografie auta dostali von. Možno i to bol zámer skutočne masívnych nozdier. Nepochybne ale budú mať všetky motory dostatok vzduchu aj pri najvyššej záťaži.

Za svoj výrazný vzhľad vďačí nové BMW radu 7 prednej časti zvýšenej o 50 milimetrov a tiež novým až o 40% väčším obličkám BMW s jednodielnym rámikom. Vozidlo dostalo užšie jednotky štandardne dodávaných adaptívnych LED svetlometov, na požiadanie sa montujú laserové svetlomety BMW Laserlight, ktoré dosvietia do vzdialenosti 560 m. Vonkajšie otvory na vstup vzduchu s veľkými lakovanými plochami a s chrómovými lištami podčiarkujú skutočne masívny nos vozidla.

Výrazne prepracovaná je i zadná časť. Obrysy zadného nárazníka sa inšpirovali tvarmi predných otvorov na nasávanie vzduchu. Zapracované koncovky výfukov dostali väčšie chrómové rámiky. Nové sú aj priestorovo stvárnené a o 35 milimetrov užšie zadné svetlá s červeno/čiernym povrchom. Jasne tvarované a veľmi úzke svetelné pásy (šírka šesť milimetrov) za chrómovou lištou medzi zadnými svetlami vytvárajú extra príťažlivý dizajnový prvok.

Nové BMW radu 7 sa dodáva vo dvoch verziách karosérie, pričom predĺžená verzia ponúka svojich extra 14 centimetrov na rázvore v prospech zadných pasažierov. Štandardná (5 120 mm) aj predĺžená (5 260 mm) karoséria medzigeneračne narástli o 22 mm. Šírka (1 902 mm) a výška (1 467 mm/1 479 mm predĺžená verzia) sa nezmenili.

Zdroj: BMW

Bohatšia ponuka farieb exteriéru a diskov kolies z ľahkých zliatin. Design Pure Excellence pre exteriér aj interiér a balík M Sport predstavujú nové možnosti individuálnych úprav. Dostupná je aj rozšírená ponuka vysoko leštených prvkov Shadow Line z portfólia BMW Individual.

Zákazníci môžu zvýrazniť luxus vozidla prostredníctvom čalúnenia kožou Nappa s rozšíreným prešívaním, novými obkladmi interiéru z amerického duba a náladovými prvky so vzhľadom z dymového skla. Systém zábavy pre zadné sedadlá dostal 10-palcovú full-HD dotykovú obrazovku a Blu-ray prehrávač.

Upravené akustické vlastnosti zlepšujú komfort cestovania na dlhé vzdialenosti: zlepšené odhlučnenie v oblasti zadných blatníkov, B-stĺpikov a krytov bezpečnostných pásov vzadu, bočných okien ako aj zadného okna (akustické sklá).

Zdroj: BMW

Aktualizovaná je tiež ponuka motorov. Všetky motory spĺňajú limity normy Euro 6d-TEMP. Motor V12 s objemom 6,6 litra v modeli BMW M760Li xDrive (kombinovaná spotreba paliva: 12,5 – 12,4 l/100 km; kombinované emisie CO2: 285 – 282 g/km) dostal filter pevných častíc pre benzínové motory a jeho výkon sa zvýšil na 430 kW (585 k). Výkon nového motora V8 s objemom 4,4 litra narástol v modeli BMW 750i xDrive o 60 kW (80 k) na 390 kW (530 k) a dostal ho aj model BMW 750Li xDrive.

V ponuke sú aj tri 3-litrové radové 6-valcové naftové motory, ktoré majú až do štyroch turbodúchadiel. Modely BMW 750d xDrive a BMW 750 Ld xDrive sa môžu pochváliť výkonom až 294 kW (400 k). Pohonná jednotka pod kapotami modelov BMW 740d xDrive a BMW 740Ld xDrive dosahuje maximálny výkon 235 kW (320 k). Základný motor v novom BMW radu 7 dosahuje výkon 195 kW (265 k) a  nachádza sa v modeloch BMW 730d, BMW 730Ld, BMW 730d xDrive a BMW 730Ld xDrive.

Zdroj: BMW

Plug-in hybridné verzie nového BMW radu 7 dostali špeciálne upravený radový 6-valcový benzínový motor a lepšiu vysokonapäťovú batériu. Systémový výkon v režime SPORT vzrástol na 290 kW (394 k). Dojazd na elektrinu sa zvýšil na 50 – 58 kilometrov. Kombinovaná spotreba verzií BMW 745e, BMW 745Le a BMW 745 Le xDrive osciluje medzi 2,6 až 2,1 l/100 km, do ovzdušia sa pritom dostáva iba 59 — 48 g CO2/km, kombinovaná spotreba elektrickej energie je 16,3 — 15,0 kWh/100 km.

Prepracovaná technológia podvozka zaručuje vyváženie medzi luxusným komfortom jazdy a dynamickými schopnosťami, ktorými sa značka BMW preslávila. Adaptívne tlmiče a vzduchové odpruženie na oboch nápravách patria do štandardnej výbavy. Integrálne Aktívne Riadenie a systém Executive Drive Pro s aktívnymi stabilizátormi.

Zdroj: BMW

Zabudnúť nemožno ani na aktívne asistenčné systémy na čele so systémom Driving Assistant Professional schopným aktívneho riadenia a udržiavania v jazdnom pruhu.

Štandardne dodávaný Parkovací asistent teraz obsahuje aj Asistent pri cúvaní, ktorý si dokáže zapamätať posledných prejdených 50 metrov a samostatne do tejto vzdialenosti cúvať.

Štandardne dodávaný BMW Live Cockpit Professional s navigáciou, plne digitálnou 12,3-palcovou prístrojovou doskou a s 10,25-palcovou stredovou obrazovkou Control Display s konzistentnou a modernou grafikou. Nový ovládací systém BMW Operating System 7.0 umožňuje mimoriadne rýchly prístup k nastaveniam a funkciám, široké možnosti individuálneho nastavenia obrazoviek ako aj viac spôsobov ovládania cez dotykovú obrazovku, ovládač iDrive Controller, tlačidlá na volante, hlasové ovládanie a ovládanie gestami.

Zdroj: BMW

Osobný asistent BMW Intelligent Personal Assistant slúži ako digitálny asistent a expert na vozidlo. Ovláda sa hlasovými povelmi. Osviežujúce a relaxačné programy plus tri zážitkové režimy Experience Mode so špeciálnym nastavením osvetlenia, klimatizácie, vôní, masážnej funkcie sedadiel, tienenia, vykurovania či ventilácie sedadiel prispejú ku komfortu počas jazdy. Do vozidla možno integrovať Microsoft Office 365 a Skype for Business. Súčasťou sú aj aktualizácie softvéru vozidla, či napríklad mapových podkladov navigácie na diaľku.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo