2018-04-24 14:28:26
BAIC BJ80 6x6
BAIC BJ80 6x6
Zdroj: pcauto

Dokonalá kópia Mercedesu G 63 AMG 6x6? Toto je nový BAIC BJ80 6x6

Nie, toto nie je dokonalá kópia, nie je to ani kópia. Je to úplne nový model, ktorý s G 6x6 nemá nič spoločné...

Je to akoby ste chceli tvrdiť, že všetky autá, ktoré sa dnes vyrábajú sú niečoho kópiou. Keď skrátka chcete vyrobiť odolné teréne auto s pohonom šiestich kolies, nemáte veľa možností pre kreativitu. A keď už nič iné, na súde treba povedať, že aj v prírode sa isté vzory opakujú a nikto prírodu neobviňuje z kopírovania, no nie?

Približne toto by mohol byť stručný opis toho, čo by zaznelo v súdnej sieni potom, ako by sa Mercedes rozhodol podať žalobu na čínsku automobilku BAIC. Následne by si obe strany vypočuli rozsudok, v ktorom by bolo jasne uvedené, že BJ80 6x6 vôbec nie je kópiou G 63 AMG 6x6. Veď je predsa o kúsok menší a podstatne lacnejší... Preto sa už v roku 2012 Mercedes a BAIC Group pre istotu dohodli na možnosti využívania platforiem značky Mercedes. Práve BAIC Group je jedným z najvýznamnejších partnerov nemeckej značky a ich spolupráca v Číne je skutočne výrazná.

Zdroj: pcauto

Takže áno, BAIC BJ80 6x6 sa nepodobá na Mercedes G 63 AMG 6x6 náhodou, aj keď je už z obrázkov celkom zreteľné, že na originál nemá. Toto tvrdenie dostane faktický základ potom, čo napíšem, že Podkapotou vozidla sa podľa všetkého nachádza štvorvalcový turbomotor s objemom 2,3 litra,  s výkonom 250 koní a krútiacim momentom 350 Nm. Len dodám, že ide o motor, postavený podľa know-how získaného v roku 2009 od značky SAAB a koncernu GM. Vtedy čínska vládou vlastnená automobilka BAIC získala práva k motorom, prevodovkám i k staršej platforme, na ktorej stáli modeli 9-3 a 9-5. Čínska 9-5 sa pre zahraničné trhy volá Senova D70. Pri tomto aute ale dizajnéri odviedli o kus lepšiu prácu a auto sa výrazne nepodobá ani na 9-5, ani na spriaznenú Vectru.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo