2017-04-28 09:38:14
Škoda Karoq
Škoda Karoq
Zdroj: SKoda

Je to oficiálne: Škoda Karoq prichádza. Vieme detaily. Pozrite si ho vo VIDEU!

Menší brat veľkého Kodiaqa sa volá Karoq. Kompaktný model tak nasleduje severoamerický príklad Kodiaqa.

Nové kompaktné SUV značky Škoda sa volá Karoq. Meno a jeho písaná podoba pochádza z jazyka Aleuťanov, kmeňa pôvodných obyvateľov, žijúcich na ostrove pri južnom pobreží Aljašky. V mene nového kompaktného SUV sa Škoda približuje písanej podobe mena Škoda Kodiaq, čím vzniká jednotný systém názvov pre existujúce a budúce modely kategórie SUV. Škoda Karoq, ktorý sa verejnosti prvýkrát predstaví 18. mája 2017 v Štokholme, predstavuje ďalší míľnik SUV-ofenzívy značky Škoda.

Škoda Karoq je úplne novo vyvinuté SUV, ktoré bude vo všetkých dimenziách definovať nové meradlá pre našu značku a vo svojej triede. S týmto modelom do triedy kompaktných SUV prinášame charakteristické prednosti vozidiel značky Škoda, ale aj emocionálny dizajnový jazyk,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti Škoda Auto Bernhard Maier.

Všetko podstatné vysvetlí video, pravda v angličtine, no titulky sa zapnúť dajú. Ak vás video netrápi, pokračujte v texte pod ním.

Inšpiráciou pre meno Škoda Karoq boli - rovnako ako pri modeli Škoda Kodiaq - obyvatelia ostrova Kodiak. Odľahlé súostrovie, ktoré leží pri južnom pobreží Aljašky na 57. stupni severnej šírky a na 153. stupni západnej dĺžky, fascinuje svojou divokou nedotknutou prírodou. Tamojší pôvodní obyvatelia z kmeňa Aleuťanov vo svojom jazyku označujú automobily slovom „KAA'RAQ“. Slovo „RUQ“ znamená šíp, ktorý je aj ústredným motívom loga značky Škoda a vyjadruje dynamiku značky. Z kombinácie oboch slov potom vzniklo meno nového kompaktného SUV značky - Škoda Karoq.

„Je pre nás dôležité dať nášmu novému SUV silné meno, ktoré bude tiež súčasťou jednotného systému názvov SUV-modelov značky Škoda,“ hovorí Werner Eichhorn, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto za oblasť predaja a marketingu. „Vytvárame tak mimoriadnu a zapamätateľnú identitu hodnôt značky pre našich zákazníkov,“ dodáva Eichhorn.

V rámci Stratégie 2025 bude značka v nasledujúcich rokoch dôsledne pokračovať v rozširovaní modelovej palety. Ťažisko bude spočívať v rozširovaní ponuky modelov SUV. Nedávno bolo na trh uvedené nové veľké SUV Škoda Kodiaq. Model Škoda Karoq je pre automobilku ďalším míľnikom. Nové kompaktné SUV bude mať svoju premiéru 18. mája v Štokholme. Na trh nový model vstúpi v druhom polroku 2017.

Karoq v akcii si môžete pozrieť v nasledujúcom videu. Síce je dobre kamuflovaný, jeho rozmery sú badateľné dobre a tiež vizáž podobná Kodiaqu taktiež. 

Dĺžka nového modelu Škoda Karoq je 4 382 mm, šírka 1 841 mm a výška 1 605 mm. Rázvor náprav meria 2 638 mm (pri verzii s pohonom všetkých kolies 2 630 mm). Zväčšené rozmery karosérie sú v prospech cestujúcich. Priestor pred kolenami cestujúcich na zadných sedadlách je 69 mm.

Batožinový priestor má v päťmiestnom usporiadaní interiéru základný objem 521 l. Pri sklopených zadných sedadlách vzrastie objem pre batožinu na 1630 l. S voliteľne dodávaným systémom zadných sedadiel VarioFlex je základná veľkosť priestoru pre batožinu variabilná a pohybuje sa od 479 do 588 l. Maximálne využiteľný objem batožinového priestoru pri dvojmiestnej konfigurácii a po vybratí sedadiel je 1 810 l.

Silné motory, agilný podvozok

Nové kompaktné a všestranné SUV má pod kapotou najmodernejšiu techniku. Novinkou v ponuke pohonných jednotiek sú dva zážihové a dva vznetové motory. Motorovú paletu tvorí päť pohonných jednotiek, ktoré majú zdvihové objemy 1,0 l, 1,5 l, 1,6 l, a 2,0 l. Výkonové spektrum siaha od 85 kW (115 k) do 140 kW (190 k). Všetky agregáty sú preplňované turbodúchadlom a majú priame vstrekovanie paliva, systém Start-Stop a rekuperáciu brzdnej energie. Sú mimoriadne úsporné a plnia emisnú normu EU 6. S výnimkou najsilnejšieho naftového motora sú všetky agregáty dodávané buď so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo sedemstupňovou prevodovkou DSG. Motor 2,0 TDI s výkonom 140 kW (190 k) sa dodáva výhradne s pohonom všetkých kolies a novou sedemstupňovou prevodovkou DSG. Nový motor 1,5 TSI je vybavený systémom Active Cylinder Management Technology, tj. funkciou odpájania dvoch valcov, ktoré v určitých prevádzkových režimoch prispievajú k významnej úspore paliva.

Zdroj: SKoda

Od výbavového stupňa Ambition je k dispozícii aj voľba jazdného profilu v režimoch Normal, Sport, Eco, Individual a Snow (vo verzii 4 × 4). Režim Offroad, pri verzii s pohonom všetkých kolies, jazdné vlastnosti mimo spevnenej cesty ďalej zlepšuje.

Špičková konektivita

Vďaka inovatívnym riešeniam patrí Škoda Karoq v oblasti konektivity na vrchol segmentu. Infotainment vychádza z druhej generácie koncernovej modulárnej infotainment platformy. Ponúka vysoko moderné funkcie a rozhrania a je vybavený kapacitnými dotykovými displejmi. Vrcholné systémy Columbus a Amundsen disponujú funkciou WLAN-hotspot. Pre infotainment Columbus je v ponuke na želanie LTE modul, ktorý umožňuje internetové pripojenie na báze v súčasnosti najrýchlejšieho mobilného štandardu. S ním môžu byť pasažieri pripojení k internetu či posielať e-maily zo svojich telefónov a tabletov.

Nové mobilné on-line služby Škoda Connect zodpovedajú rýchlostnému štandardu LTE a sú rozdelené do dvoch kategórií: Infotainment Online slúžiace pre informácie a navigáciu a služby Care Connect, ktoré pomáhajú pri poruchách a v núdzi. Tlačidlo núdzového volania eCall, ktoré v Európe bude predpísaným štandardom až od roku 2018, bude súčasťou doplnkovej výbavy v rámci služby CareConnect. Ďalšie on-line služby fungujú prostredníctvom aplikácie Škoda Connect App. S nimi je možné vozidlo na diaľku kontrolovať, konfigurovať a taktiež nájsť pomocou inteligentného telefónu.

Spoľahliví pomocníci: Asistenčné systémy

Vo vozidle Škoda Karoq je k dispozícii široká škála asistenčných systémov. K novým komfortným systémom patrí napríklad Park Assist, Lane Assist alebo Traffic Jam Assist. K vyššej úrovni bezpečnosti prispievajú systémy Blind Spot Detect, Front Assist s prediktívnou ochranou chodcov alebo Emergency Assist. Škoda Karoq je pripravená ťahať príves až do hmotnosti 2 t. Pokiaľ je za vozidlom pripojený príves, prevezme pri pomalom cúvaní riadenieasistent pre jazdu s prívesom.

Zdroj: SKoda

Prvýkrát vo vozidle značky Škoda bude k dispozícii tzv. Digital Instrument Panel, ktorý vodičovi vozidla Škoda Karoq umožňuje nastaviť niektoré z usporiadaní veľkoplošného displeja na prístrojovom paneli.

Škoda Karoq ponúka od výbavy Style voliteľne Full LED svetlomety s čírou optikou. V interiéri vytvára zodpovedajúcu svetelnú atmosféru nové LED-ambientné osvetlenie v dekoračných lištách dverí a palubnej dosky, ktoré možno nastaviť v niektorom z desiatich odtieňov.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo