2017-03-12 04:20:00
Opel Crossland X Bratislava
Opel Crossland X Bratislava 2017
Zdroj: Ján Hargaš

FOTO + VIDEO: Opel Crossland X dorazil do Bratislavy ešte pred Ženevou. Aký je?

Krátko pred svetovou premiérou v Ženeve sme si mohli „ochytať“ nový Opel Crossland X. Čo je to za čudo?

Opel CrosslandX je nový crossover vychádzajúci zo spolupráce medzi koncernom PSA a Opel. Je to v podstate prvorodené dieťa prepájania medzi Oplom a francúzskym PSA. Automobil stojí na zdieľanej platforme a krátko po CrosslandeX sa na rovnakých základoch postavia do boja o zákazníka nový Citroen (zastúpený konceptom C3 Aircross) a nový Peugeot (2008).

My sme mali možnosť pozrieť si, ohmatať a okoštovať dva predprodukčné modely na statickej prezentácii v Bratislave niekoľko dní pred začiatkom automobilovej udalosti roka – autosalónu v Ženeve, kde sa Crossland X naplno ukáže svetu.

Crossland X pôsobí vďaka veľkej prednej maske rozmerne, no nenechajte sa zmiasť. Je to auto segmentu B, ktorý v rámci Oplu zdieľa s modelom Corsa. Posadí sa teda priamo pod MokkuX a rozmerovo je menší aj od novej Astry. Auto môže byť vybavené systémom On Star a svietiť môže AFL LED svetlami. K dispozícii je širokouhlá parkovacia kamera a viacero asistenčných systémov.

CrosslandX je teda na dĺžku malé (4,2 metra), no na výšku a šírku adekvátne veľké auto, ktoré je hybridom medzi SUV a malým MPV. Jeho cieľom je poskytnúť štvorici, ba až pätici pasažierov dostatok priestoru na všetky končatiny. Vďaka svojej výške sa mu to do veľkej miery darí. Vodič i spolujazdec majú miesta na rozdávanie a prekvapivo dobre si Crossland vedie aj v prípade zadných pasažierov. „Sám za sebou“ (so sedadlom vodiča nastaveným na svoju výšku) som bez problémov zasadol aj do druhého radu s rezervou na kolená i hlavu. Rezerva pre hlavu zmizne v prípade, že auto vybavíte presklenou strechou, v takom prípade pasažier s výškou 190 cm+ si gebuľu oprie o strop. Batožinový priestor s rozmerom minimálne 410 litrov tiež možno považovať za priestranný (ak vyčiarknete pasažierov vzadu, dá sa nafúknuť na 520 litrov).

Zdroj: Ján Hargaš

Jazdiť sme počas prezentácie vo Vodárenskom múzeu nemohli, no už na prvý pohľad je zrejmé, že auto pôsobí naživo lepšie než na fotografiách. Keď som auto videl prvýkrát, rýchlo mi udrel do očí nedokončený zadok auta, ktorý akoby dizajnér zabudol nakresliť a rýchlo ho zbúchal na zvyšku priestoru čo mu zostal. Faktom je, že naživo zadok auta nie je taký utopený ako sa zdalo a aj keď je predná maska mäsitejšia, zadnica to ustojí.

V interiéri spoznávame typický moderný interiér značky Opel. Palubná doska, volant, to všetko sme už videli v Corse, či Astre. Vyšší posed nie je neprirodzený a sedadlá dobre podopierajú chrbticu.

I keď auto vyzerá ako Opel, Podkarosériou je to koncern PSA. Motory, prevodovky, nosná konštrukcia, to všetko má na svedomí francúzska réžia. To značí, že Podkapotou nájdete benzínové trojvalce PureTech kombinovateľné s manuálnou alebo automatickou šesťstupňovou prevodovkou. Naftové varianty budú poháňať motory 1,6 BlueHDi taktiež kombinovateľné s automatom. I keď ide o crossover, zabudnite na pohon viac ako prednej nápravy.  

Zdroj: Ján Hargaš

Obrázky z prezentácie môžete nájsť buď v galérii, alebo v krátkom videu nižšie.

Doplním už len, že auto sa dostane na trh začiatkom leta, ceny spoznáme už budúci mesiac.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo