2016-11-05 04:25:00
Toyota Land Cruiser J70
Toyota Land Cruiser J70 Single Cab
Zdroj: Toyota

Že by mali vyrábať autá ako kedysi? Vyrábajú! Zoznámte sa: Land Cruiser 70

Land Cruiser J70 vyrábajú bez väčších zmien už 32 rokov. Koniec výroby sa ani nechystá.

Práve naopak. Toyota svoj takmer legendárny model pred nedávnom aktualizovala tak, aby držal krok s modernými autami. S tým rozdielom, že s nimi krok nikdy držať nebude. Ide si totiž vlastnou cestou a to už od roku 1984.

Land Cruiser série J70 je automobil, ktorý si zákazníci môžu zakúpiť v rozličných vyhotoveniach už viac ako tri desaťročia. Toho roku automobil prešiel výrazným „faceliftom“ ktorý automobil dotiahol do 21. storočia. Nie však cestou „zmäkčovania“. Nie, auto si naďalej zachováva svoju konštrukciu, podvozok a do veľkej miery aj vizáž. Toyota automobil karosérie Single Cab vybavila modernými technológiami, ktoré poznáme z modernejších modelov (napr. súčasný Land Cruiser J200). Nešlo ani tak o zvýšenie pohodlia posádky, skôr o zvýšenie bezpečnosti. Výsledkom je 5 hviezd v crash testoch organizácie ANCAP ako i hŕba asistenčných systémov na palube.

Toyota markantne upravila kabínu, dodala vozidlu väčší a pevnejší tuhý rám, pridala airbagy, dodala nové a širšie panely karosérie a vymenila sedadlá.

To doplnila asistenčnými systémami pre lepšiu jazdu v teréne i na ceste: stabilizačný systém VSC, trakčný systém A-TRC, asistent rozjazdu do kopca HAC, brzdový asistent a elektronickú distribúciu brzdného účinku.

Novinky sa dotkli aj mohutného naftového motora V8 Podkapotou. 4,5 litrový agregát síce aj po modernizácii dosahuje papierové hodnoty, ktoré v Európe dosahujú naftové motory o polovicu menšie i s polovičným počtom valcov, úlohou tejto naftovej V8-čky nie je ohurovať vysokými papierovými údajmi. Motor disponuje maximálnym výkonom 202 koní a maximálnym krútiacim momentom 430 Nm. Priemerná spotreba je podľa tabuľky 10,7 litra nafty na 100 km. Novinkou sú piezo-elektrické vstrekovače a DPF filter.

Zdroj: Toyota

Všetky tieto zmeny Toyota vykonala v mene zachovania ponuky tohto modelu u protinožcov. Dané zmeny sa týkajú austrálskej verzie modelu, kde cenovka za tento offroad začína na úrovni 42-tisíc eur za verziu Single Cab.

Mimochodom, tento model sa do Európy už nevráti, nedokáže spĺňať emisné normy. Pritom sa vyrába aj v Portugalsku – pre Afriku.

Zdroj: Toyota

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo