2016-03-21 16:25:00
Audi Q2 Sportback
Audi Q2 Sportback
Zdroj: x-tomi design

Audi Q2 ako Coupe Sportback? Q2 odrazu nabrala na šarme

Audi na autosalóne v Ženeve predstavilo najmenší crossover Q2. Čo ak by dostal športovejší vzhľad?

Nad tým sa zamyslel nezávislý photoshop majster X-Tomi a vytvoril tak niečo, čo dokáže zaujať aj veľkú časť motoristických fanúšikov, ktorí si o Audi Q2 veľa dobrého nepomysleli.

Musíme uznať, že Audi Q2 sprvu neoslovilo ani nás, no postupom času auto láme lady i v redakcii, i keď jeho dizajn stále vyvoláva viac otáznikov ako odpovedí. Audi chcelo pri svojom najmenšom „SUV“ vytvoriť automobil, ktorý nebude vyzerať ako všetky ostatné, bude svojský a zároveň bude stále jasné, že ide o Audi. To sa jednoznačne podarilo, na druhú stranu možno Audi obviniť, že si niekoľko vonkajších dielov vypožičalo z podnikových skladov.

Nech už sú prvé dojmy z auta akékoľvek, model má veľkú šancu na úspech. Rozmerovo automobil patrí do segmentu B, avšak stojí na vrchole tejto triedy, čím môže predstavovať nielen alternatívu pre model A1, ale aj A3. S možnosťou pohonu všetkých štyroch kolies a prípadnými športovými verziami dokáže byť univerzálnym autom so schopnosťou čeliť miernemu terénu, prípadne mestským obrubníkom lepšie ako konkurenti.

Podobný úspech by mohol model zaznamenať v prípade, že by vznikla verzia Sportback coupe so znižujúcou sa strechou v štýle kupé. Tým by automobil mohol konkurovať takým ako BMW X2, ktoré sa už chystá, i keď X2 je o niečo rozmernejšie vozidlo v segmente C. Šarm A5 Sportback Coupe prenesený do menšieho modelu a navyše crossoveru, by mohol skutočne zaujať, či by sa Audi rozhodlo vydať aj týmto smerom je otázne, predsa len ide o dielko nezávislého dizajnéra, navyše Audi zatiaľ nemá odpoveď ani na kupé crossovery ako BMW X4, X6, či Mercedes GLE a GLC Coupe. Verzia Sportback prišla o lesklé plastíky na C-stĺpiku a pár ďalších fičúr pripomína športové zostrenie modelu v štýle balíka S-line.

Zdroj: Audi

Štandardné Q2 ponúkne od začiatku výroby 6 motorizácií. Základ tvorí nový 1,0 litrový trojvalec TFSI s výkonom 85 kW (115 k). Doplňuje ho motor 1,4 TFSI s výkonom 110 kW (150 k). Na vrchole ponuky vyčnieva 2,0 TFSI s výkonom 190 koní. Ponuku doplňujú naftové verzie 1,6 TDI a 2,0 TDI s výkonom od 110 do 180 koní. Motorizácie s výkonom nad 110 kW (vrátane) možno kombinovať s pohonom všetkých štyroch kolies. Dostupná je aj automatická prevodovka S Tronic.

Prvé Q2-jky začnú k zákazníkom prichádzať na jeseň.

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo