2022-07-01 09:17:00
Volvo C40 Recharge
Volvo C40 Recharge
Zdroj: Volvo

Potvrdené: Do Košíc ide švédske Volvo. Piata automobilka bude u nás stavať EV

Už je to oficiálne. Švédska automobilka Volvo si po dlhom zvažovaní nakoniec predsa vybrala Slovensko.

Volvo Cars prichádza na Slovensko, v strategickom parku Valaliky postaví najmodernejší automobilový závod súčasnosti na elektrické automobily. Švédska automobilka Volvo Cars postaví pri Košiciach závod na výrobu elektromobilov za 1,2 miliardy eur. V piatok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Od 09:30 k tomu prebieha tlačová konferencia. Správu budeme aktualizovať.

Kabinet premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v piatok schválil návrh investičnej zmluvy medzi spoločnosťou EJL Slovakia, ktorá zastupuje skupinu Volvo Cars a Valaliky Industrial Park. Zo zmluvy vyplýva záväzok investora zrealizovať investíciu novej prevádzkarne na výrobu automobilov prémiového segmentu a tiež záväzok SR poskytnúť investičnú pomoc na realizáciu projektu. Vláda tiež schválila pre EJL Slovakia poskytnutie investičného stimulu.  

"Súčasťou materiálu sú súvisiace zmluvy, ktorých uzavretie vyplýva zo záväzkov SR podľa predmetnej investičnej zmluvy, a to zmluvy o budúcich zmluvách medzi Valaliky Industrial Park, s. r. o. a EJL Slovakia s. r. o, dohody vo vzťahu k realizácii Strategického Parku medzi EJL Slovakia s. r. o., Košickým samosprávnym krajom a SR a dohody vo vzťahu k realizácii strategického parku medzi EJL Slovakia s. r. o., mestom Košice a SR," priblížilo ministerstvo hospodárstva v schválenom materiáli.

Vláda v samostatnom materiáli schválila aj investičný stimul pre EJL Slovakia v požadovanej výške viac ako 267 miliónov eur, a to vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok. Investor sa súčasne zaviazal investovať minimálne 1,188 miliardy eur a vytvoriť minimálne 3300 nových pracovných miest.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo