2020-09-20 12:00:00
Mitsubishi Eclipse Cross PHEV
Mitsubishi Eclipse Cross PHEV 2021
Zdroj: MMC

Koniec Mitsubishi v Európe: Bude to inak? Mitsu môže svoj plán čiastočne zmeniť

Mitsubishi oznámilo, že zmrazuje svoje činnosti v EÚ a nebude prinášať nové modely. Dnes to vyzerá inak.

Mitsubishi v lete oznámilo, že svoje súčasné modely nebude aktualizovať pre nové emisné normy, ktoré v Európe vstúpia do platnosti v januári 2021 a zároveň nebude prinášať nové modely do Európy. Automobilka mala podľa Automotive News teraz na jeseň úplne stopnúť dodávky modelov SUV do Európy práve pre spomínanú legislatívu a hroziace vysoké pokuty od EÚ, ktoré by mohli zasadiť výrobcovi ďalší ťažký úder. Podľa Automotive News ale jeden nový model do Európy predsa môže prísť a to už budúci rok. 

Značka sa chce v budúcnosti sústrediť na regióny, ktorých je úspešná (ASEAN) a Európa medzi ne nepatrí. Mitsubishi potvrdilo, že súčasné modely SUV nebude aktualizovať pre novú prísnejšiu emisnú normu. Konkrétne ide o modely Outlander, ASX a Eclipse Cross. A práve posledný menovaný model by mohol byť nositeľom čiastočnej zmeny plánu.

V priebehu týždňa značka ukázala zahalenú fotografiu faceliftu modelu Eclipse Cross. Model, ktorý kombinuje črty SUV Coupe so schopnosťami SUV je na trhu tri roky. Od modelového roka 2021 by mal byť k dispozícii faceliftovaný model. Ten by mal okrem zmien dizajnu prednej a zadnej časti priniesť verziu plug-in hybrid. A práve pripravované Mitsubishi Eclipse Cross PHEV by sa na trh v Európe mohlo dostať.

V oficiálnej tlačovej správe píše Mitsubishi o „istých trhoch“, na ktoré by faceliftovaný model mal prísť. Pod istými trhmi by podľa zdrojov Automotive News malo byť aj Nemecko a Francúzsko. Dôvodom na zmenu názoru by mal byť silný lobing nemeckých a francúzskych dílerských sietí.

Mitsubishi Outlander PHEV je v Európe naďalej najpredávanejším plug-in hybridným modelom a Eclipse Cross by mohol ísť v jeho šľapajách. Dôvodom na silné predaje i nádeje sú nové dotačné schémy, ktoré sa na západných trhoch rozbehli, a ktoré výrazne pozdvihli predaje elektrifikovaných automobilov vrátane Mitsu Outlander PHEV.

Záujem dílerskej siete a intenzívne rokovania potvrdil aj zástupca dílerskej siete Emil Frey, ktorá má pod palcom francúzsky predaj značky Mitsubishi. Hovorca MMC Europe nepotvrdil Eclipse Cross PHEV pre Európu a označil to za obyčajnú špekuláciu.

Na automobilku Mitsubishi ťažko doľahla pandémia COVID19 a pokles predajov, ktoré spôsobila má za následok pozastavenie uvádzania nových modelov v Európe. Po tomto kroku mali u nás zostať k dispozícii iba nový SpaceStar a pikap L200. Značka by po novom mohla na západných trhoch a prípadne všade tam, kde to dotácie umožnia, ponúkať aj modely Outlander PHEV (súčasný) a Eclipse Cross PHEV, ktoré by vďaka nízkym emisiám nepredstavovali riziko pokút a naopak pomohli by značke prekonať ťažké obdobie. Už dnes je jasné, že nikým nečakané a veľmi tvrdé vyhlásenie materskej automobilky MMC počas leta bude aj vďaka lobingu európskej dílerskej siete (najmä z Nemecka) korigované. Do akej miery bude letné vyhlásenie platiť, či sa popri SpaceStar a L200 budú dať objednávať a konfigurovať ďalšie modely SUV aj budúci rok a či sa popri plug-in hybridných verziách dostanú na trh aj verzie bez elektrifikácie ukáže čas. Zatiaľ platí, že autá značky môžete kupovať a nič sa nemení ani na tom, že automobilka bude naďalej poskytovať služby servisu a ďalšej starostlivosti. 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Automotive news

Komentáre k článku


Stream naživo