2017-10-21 03:55:00
Najväčšia zvolávacia akcia histórie
Najväčšia zvolávacia akcia histórie – kvôli airbagom musia autá do servisov

Mercedes a Ford zvolávajú milióny áut. Nissan pozastavuje výrobu. Tesla prepúšťa

Tento týždeň oznámili masívne zvolávacie akcie dve celosvetové automobilky – Ford a Mercedes. Nissan pozastavil výrobu a Tesla prepúšťala.

Daimler zvolá do servisu vyše milión áut Mercedes-Benz pre problém s airbagmi. Samovoľne vybuchovali.

Nemecká automobilka Daimler zvolá po celom svete do servisov viac než milión osobných a športovo-úžitkových áut Mercedes-Benz. Dôvodom sú možné problémy s airbagmi, konkrétne ich prípadná nečakaná aktivácia.

Ako automobilka oznámila v pondelok (16.10.), zvolanie z preventívnych dôvodov sa dotkne približne 495.000 áut v Spojených štátoch, ďalších okolo 400.000 v Británii, 76.000 v Kanade a niekoľko stotisíc vozidiel na domácom nemeckom trhu. Presnejší údaj o počte celosvetovo zvolávaných áut spoločnosť nezverejnila.

Podľa hovorkyne firmy Mercedes-Benz v USA došlo "k niekoľkým prípadom, keď vodiči v dôsledku problémov s nečakanou aktiváciou airbagu utrpeli menšie odreniny či modriny. Nedošlo však k žiadnemu úmrtiu a navyše, tento prípad nemá nič spoločné s rozsiahlym zvolávaním áut do servisov pre problémy s airbagmi od japonskej firmy Takata. V tomto prípade môže dôjsť k nečakanému výbuchu airbagu, v dôsledku čoho sa do priestoru vozidla vymrští množstvo plastových a kovových úlomkov.

Ford zvolá do servisov 1,3 milióna áut pre problémy s dverami. Tentoraz ide o veľké pickupy

Americká automobilka Ford Motor oznámila, že v Severnej Amerike zvolá do servisov okolo 1,3 milióna áut. Dôvodom sú problémy s dverami.

Zvolávanie sa dotkne modelov F-150 a Super Duty, pričom náklady na zvolávanie sa odhadujú na 267 miliónov USD (227,25 milióna eur). Podľa spoločnosti môže byť u dotknutých modelov problém s otváraním a so zatváraním dverí. Niekedy sa môže stať, že dvere sú zatvorené iba zdanlivo, čo pri jazde môže viesť k zraneniam. Automobilka ale upozornila, že v súvislosti s problémami okolo dverí zatiaľ žiadne informácie o prípadných nehodách či zraneniach nedostala.

Spolu s najnovším prípadom tak Ford zvolal od roku 2016 pre rôzne problémy so zatváraním dverí do servisov už viac než 5 miliónov áut. V ostatnom prípade je ale zvolávanie podľa firmy odlišné. Zároveň dodala, že náklady spojené s najnovším zvolávaním započíta do výsledkov za 4. štvrťrok. 

Tesla prepúšťa pracovníkov, výroba Modelu 3 zaostáva za prognózou

Americká automobilka Tesla prepúšťa presne nešpecifikované množstvo zamestnancov. Z linky, na ktorej sa kompletizuje model Tesla S, tento týždeň odišlo 400 až 700 zamestnancov. Boli medzi nimi inžinieri, manažéri a robotníci. Denník Mercury News, ktorý vychádza v San Jose, sa odvolával na súčasných i bývalých zamestnancov Tesly.

Vedenie firmy potvrdilo, že pri stave pracovníkov vyše 33.000 sa niekedy stane, že sa ich počet musí znížiť. Tesla však rastie a priberá nových zamestnancov po celom svete. Na svojej stránke ponúka viac ako 2000 voľných pracovných pozícií.

Firme sa nedarí zvyšovať výrobu Modelu 3. V treťom štvrťroku ich dodala len 260, ale cieľ bol 1500. Auto s elektrickým pohonom si za 35.000 USD (29.521 eur) objednalo okolo 500.000 zákazníkov, ktorí vlani začiatkom roka zložili zálohu 1000 USD. Záujem o model je taký vysoký preto, lebo jeho cena je už konkurenčnou voči vozidlám so spaľovacím motorom. Model S stojí od 70.000 USD.

V septembri prepustila Tesla aj 63 riadiacich pracovníkov vo svojej dcérskej firme SolarCity Corp. V Roseville, ktorá vyrába a inštaluje slnečné panely na strechy. Firmu kúpila Tesla vlani za takmer 2 miliardy USD. Koncom decembra zamestnávala vyše 12.000 pracovníkov.

Nissan pozastaví výrobu áut pre japonský trh, má problém s kontrolou

Japonská automobilka Nissan oznámila, že od štvrtka na dva týždne pozastavuje produkciu vo svojich japonských závodoch. K prerušeniu pristúpila po tom, ako sa ukázalo, že finálne kontroly vozidiel v niektorých jej závodoch realizujú ľudia bez príslušného certifikátu.

Už začiatkom októbra sa zistilo, že finálne kontroly vozidiel robili v niektorých prípadoch inšpektori bez osvedčenia. Tí za normálnych okolností pracujú pod dohľadom inšpektorov s príslušným certifikátom na kontrolu kvality. Teraz ale kontrolu realizovali sami a doklady aj sami opečiatkovali.

Spoločnosť vtedy oznámila, že zvolá na opätovnú kontrolu 1,16 milióna vozidiel vyrobených a predaných na domácom trhu od januára 2014 do konca septembra 2017. Už v tom čase vedenie Nissanu zverejnilo, že náklady spojené so zvolávaním môžu dosiahnuť 25 miliárd jenov (188,51 milióna eur). Teraz sa problém ešte rozšíril a spoločnosť oznámila pozastavenie produkcie.

Výkonný riaditeľ spoločnosti Hiroto Saikawa uviedol, že firma musí výrobu pozastaviť s cieľom skvalitniť proces kontroly, pričom tento proces bude trvať minimálne dva týždne. Pozastavenie výroby sa však dotkne len áut určených pre japonský trh. Produkcia vozidiel určených na vývoz bude pokračovať.

Firma okrem toho zvýši počet inšpektorov pre finálnu kontrolu vozidiel, dodal Saikawa. Pre šéfa spoločnosti je to prvá veľká skúška od aprílového nástupu do funkcie, keď na pozícii vymenil Carlosa Ghosna.

jh
ZDROJ: TASR, Ministerstvo vnútra SR

Komentáre k článku


Stream naživo