2017-07-25 11:50:00
Volkswagen Golf Variant 2,0
Volkswagen Golf Variant 2,0 TDI 2008 V.
Zdroj: Ján Hargaš

Ak majitelia áut s motormi TDI odmietnu opravu softvéru, prídu o evidenčné čísla

Ak majitelia automobilov s naftovými motormi TDI EA 189 koncernu Volkswagen odmietnu opravu, nemôžu jazdiť.

To podľa magazínu Focus vyplýva z dokumentov nemeckého orgánu dohľadu KBA. Ak si vodiči v Nemecku odmietnu upraviť automobily, prídu o registráciu.  

Volkswagen celosvetovo zvoláva do servisov približne 11 miliónov automobilov s naftovými motormi TDI zo série EA 189, ktoré boli vybavené softvérom na nelegálnu úpravu emisií počas ich merania. Ide o naftové motory 1,2 TDI, 1,6 TDI a 2,0 TDI v autách značiek Volkswagen, Škoda, SEAT a Audi. Úpravy dotknutých automobilov zahŕňajú zmeny softvéru a v prípade menšieho štvorvalca tiež menšie zmeny hardvéru, ako sme písali tu. Volkswagen už doteraz stihol upraviť 5,5 milióna dotknutých automobilov, z toho 1,8 milióna v domácom Nemecku.

Mnoho vodičov (a nielen v Nemecku) ale o úpravu svojho vozidla nemá záujem. Obávajú sa o zníženie životnosti, výkonu a zvýšenie spotreby svojich automobilov. Za pravdu im dávajú aj niektorí odborníci.

Ak sa ale rozhodnú nepodstúpiť úpravu agregátov pre plnenie emisných noriem aj v bežnej prevádzke (nielen na emisnej kontrole), prídu o registráciu, budú teda vymazané z registra evidovaných vozidiel, takže svoje autá de facto nebudú môcť používať. Podľa magazínu Focus sa tak môže udiať už v priebehu budúceho mesiaca v závislosti od toho, kedy boli k návšteve servisu vyzvaní. Volkswagen sa k téme zatiaľ nevyjadril. Či k podobnému kroku pristúpia aj ďalšie štáty EÚ zatiaľ nemožno potvrdiť, minimálne na západ od našich hraníc je to veľmi pravdepodobné, našinci sa skôr môžu tešiť na obmedzenie vstupu do veľkých miest s naftovými automobilmi - ak vycestujú napr. do Nemecka. Tento krok je ďalším z krokov na zozname nemeckej KBA v snahe o zlepšenie ovzdušia v mestách. O ďalšom kroku si môžete prečítať tu.

jh
ZDROJ: Focus, automotive news

Komentáre k článku


Stream naživo