2016-05-05 13:15:00
Padelane znamky
Padelane znamky
Zdroj: tn.cz

V Česku sú v obehu falošné diaľničné známky. Za ich použitie hrozí pokuta 3700 eur!

V Česku sa do obehu dostali falošné diaľničné známky. Spoznať ich je ťažké, no pokuta za ich používanie vysoká.

Česká televízia Nova a web tn.cz informovali, že sa do obehu dostalo doteraz neupresnené množstvo falošných známok. Odlíšiť ich je komplikované, no ich používanie na osobnom vozidle môže vyjsť majiteľa vozidla veľmi draho aj keď to nemusel urobiť úmyselne.

Falošnú známku od pravej odlíšite prostredníctvom niekoľkých nedokonalostí falzifikátu, vrátane chyby v texte v nemčine (fur bez prehlásky), alebo neprekrývanie farieb na ochrannom prvku (hviezda). Falošné známky majú sériové čísla 081291 a 081290 s rôznymi číselnými kombináciami.

TN.cz informoval, že sa chyby na známkach zhodujú s tými, ktoré polícia zachytila ešte v januári tohto roku. Pravdepodobne tak ide o toho istého pôvodcu.

Zdroj: tn.cz

V Česku je viac než 2000 oficiálnych predajných miest diaľničných známok vrátane čerpacích staníc. Takéto známky sa do obehu dostávajú najčastejšie prostredníctvom internetového predaja a internetových aukcií. Okrem falošných známok však na internete môžete naďabiť aj na už neplatné známky, ktoré užívateľ ponúka ako platné. Falzifikáty sa len obtiažne dostanú na oficiálne predajné miesta, o výskyte českých falošných známok na Slovensku nie sú informácie. Ak českú diaľničnú známku máte, pre istotu si ju skontrolujte. Ak sa ju chystáte kúpiť, neodporúčame vám pokúšať sa „ušetriť“ cez internet.

Zdroj: tn.cz

Za využívanie falošnej diaľničnej známky hrozí bloková pokuta 5000 Kč, v prípade správneho konania sa môže vyšplhať až na 100 000 Kč (3700 eur). Ak by ste takúto známku kúpili s vedomím, že ide o falzifikát, spáchali ste trestný čin a hrozí vám odňatie slobody až na 1 rok.

Celú reportáž nájdete tu. Ak takúto známku máte, kontaktujte políciu. 

 

 

jh
ZDROJ: Tv Nova, tn.cz

Komentáre k článku


Stream naživo