2016-01-05 13:38:44
Motory VW EA288
Motory VW EA288
Zdroj: VW AG

USA zažalovali Volkswagen pre emisný škandál. Hrozí pokuta cez 18 miliárd!

Spojené štáty americké zažalovali koncern Volkswagen za podvádzanie pri emisných testoch.

USA podali žalobu na Volkswagen (VW) pre emisný škandál. Nemecký koncern je obvinený z použitia softvéru, ktorý manipuloval s emisiami, a pre porušenie zákona o ochrane životného prostredia. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Softvér na manipuláciu s emisiami sa nachádzal v približne 600.000 vozidlách koncernu, ktoré sa predali v USA. Žalobu na okresnom súde v Detroite podalo americké ministerstvo spravodlivosti a agentúra na ochranu životného prostredia EPA.

V žalobe sa uvádza, že Volkswagen protiprávne nainštaloval do áut s dieselovým motorom softvér, ktorý mal zabezpečiť, aby vozidlo pri emisných testoch splnilo emisné normy. Softvér potom vypol mechanizmy na kontrolu emisií, aby sa v reálnej prevádzke zvýšil výkon motora. To však malo za následok, že emisie až 40-násobne prevyšovali federálne normy.

Volkswagen sa k manipulácii s emisiami priznal v septembri 2015. Nelegálny softvér bol nainštalovaný v dieselových vozidlách koncernu od roku 2009.

Ak by sa uplatnila maximálna možná sadzba pokuty za jedno vozidlo presahujúca 30-tisíc dolárov (až 37 500), za 600 000 áut by to bolo viac ako 18 miliárd dolárov. Táto suma však nezahŕňa všetky výdavky, ktoré s emisným škandálom môže Volkswagen mať. Podľa odhadov sa môže celková cena za emisný škandál vyšplhať až na neuveriteľných 78 miliárd dolárov, čo je v podstate likvidačná suma. Takáto škoda by o 40 % presiahla aj náklady ropnej spoločnosti BP po havárii na vrtnej plošine a následnej ekologickej katastrofe v Mexickom zálive. Predpokladom však je, že náklady budú predsa len nižšie.

Podanie civilnej žaloby na koncern Volkswagen v štáte Michigan predchádza presunu žaloby do Kalifornie, kde na VW už čakajú ďalšie súvisiace spory.

Pritom Volkswagen údajne nebol doteraz schopný zabezpečiť vyriešenie prekračovania emisných noriem dotknutými vozidlami. EPA tvrdí, že diskusie s výrobcom o zvolávaní týchto automobilov zatiaľ nezaznamenali akceptovateľný posun vpred.

Podľa Carla Tobiasa z University v Richmonde je tento krok agentúry Epa a ministerstva spravodilivosti správou pre VW v tom zmysle, že Volkswagen musí brať vec vážnejšie než doteraz, tak ako to berie aj vláda USA.

Pritom americká vláda môže žalovať VW aj z trestného činu úmyselného a vedomého klamania spotrebiteľov i regulačného úradu, čo môže viesť k ďalším pokutám.

Keďže sa VW k veci priznal a s vládou spolupracuje je pravdepodobné, že americká vláda spor rýchlo vyhrá. Následne by mal VW požiadať o nižšiu pokutu. Volkswagen sa za prekračovanie emisných noriem viac ráz ospravedlnil a viacero popredných manažérov, vrátane šéfa celého koncernu odstúpili.

Zatiaľ čo v USA ešte nie je jasné, čo sa bude s autami diať a emisný škandál sa len blíži k vrcholu, v Európe je už prakticky po všetkom. Už sa bude "len" zvolávať, pokuty VW platiť s najvyššou pravdepodobnosťou už platiť nebude a veľkú šancu nemajú ani žaloby.

 

jh
ZDROJ: TASR, guardian.com

Komentáre k článku


Stream naživo